BNR Bouwmeesters: Urban Mining

Door Redactie, 17 mei 2018

BNR Bouwmeesters: Urban Mining

Slopen kan echt niet meer, want daarbij gaan te veel herbruikbare grondstoffen en bouwmaterialen verloren. Een groeiende groep bedrijven richt zich daarom op ‘urban mining’, met sloopgebouwen als donor en de stad als goudmijn. Dat was het onderwerp van BNR Bouwmeesters van woensdag 16 mei. 

In de studio praatten we erover met:

- Petran van Heel, Sector Manager Bouw van ABN Amro
- Erik Koremans, manager Verduurzaming gebouwde omgeving bij elektrotechnische groothandel Rexel

Anders denken en doen

Circulair bouwen vergt een andere manier van denken, doen en werken, legde Koremans uit. In het vorig jaar opgerichte Urban Mining Collective (UMC) is Rexel met nog vijftien bedrijven partner van New Horizon. Dat neemt als netwerkbedrijf in samenwerking met gevestigde bedrijven sloopwerken aan met als doel die te demonteren voor het hergebruik van waardevolle materialen en grondstoffen.

Oogstmeester

“Oogsten en opnieuw inzetten”, noemde Van Heel het. Met zoveel mogelijk ‘re- en upcycling’: “Zoals van oud beton weer nieuw beton maken en van steengruis nieuwe bakstenen en dakpannen.” Als elektrotechnische componenten die geschikt zijn voor hergebruik noemde Koremans onder meer kabelgoten, schakelkasten en cv-installaties. ”Voordat je zulke installaties kan terugleveren aan de markt, moeten ze wel worden gerenoveerd. Stap voor stap zijn we dat aan het ontwikkelen en komen we daar verder mee.” Hij legde ook uit dat specialisten of ‘oogstmeesters’ een te slopen gebouw vooraf inspecteren op welke materialen geschikt zijn voor hergebruik.

Enorme trigger

Hoewel urban mining nog in de kinderschoenen staat, voorspelde Petran dat het bezig is het nieuwe verdienmodel te worden. “We zitten in een transitiefase en zijn er nog er nog lang niet. UMC is een van de eerste initiatiefnemers die dit grootschalig oppakt. En bij schaal horen schaalvoordelen, prijsverlaging en er volgt ook wetgeving. Want de overheid heeft een visie neergelegd die langzaam stolt in beleid. In 2030 moeten de economie al voor de helft circulair zijn. Dat betekent dat als je dan een gebouw wil neerzetten, je moet kunnen aantonen dat je vijftig procent minder primaire grondstoffen gebruikt. Dat is een enorme trigger om tot innovatie te komen voor hergebruik van grondstoffen.” Hij wees ook op dat in verschillende transitieagenda’s er nu al hard wordt toegewerkt naar een circulaire economie en naar het wegwerken van hindernissen op weg daarnaar toe.

Te optimistisch

Nu al hoort Rexel van klanten dat die te maken krijgen met vragen uit de markt over hoe zij bij bouwprojecten kunnen bijdragen aan CO2-reductie: “Een installateur die dan kan antwoorden dat hij materialen gebruikt die al een eerder leven hadden, krijgt vaker een werk gegund. Dus met dit concept helpen wij onze klanten nu al bij het binnenhalen van werk.” Maar met dat vanaf 2023 bouwwerken al volledig circulair moeten worden aanbesteed, loopt de overheid te hard van stapel, zo lieten zowel Koremans als Van Heel in de uitzending doorschemeren. “Dat is dus misschien te optimistisch”, concludeerde BNR presentator Mark Beekhuis.
Vandaag, donderdag 17 mei, vindt in Circle op de Zuidas in Amsterdam de lancering van de Urban Mining Community plaats.

Luister hier naar de uitzending
 


DUURZAME BOUWPROCESSEN