Opening Regio Noord-Groninger Forum: De bouw maakt cultuur mogelijk

Door Redactie, 29 mei 2018

Opening Regio Noord-Groninger Forum: De bouw maakt cultuur mogelijk

Op zaterdag 2 juni aanstaande houden honderden bouwplaatsen in heel het land weer open huis voor de Dag van de Bouw. Op dit jaarlijkse evenement kunnen duizenden geïnteresseerden met eigen ogen aanschouwen hoe de bouwsector vele aspecten van de samenleving mogelijk maakt: van cultuur tot educatie, van sport tot zorg en van scheepvaart tot droge voeten.

De 130 projecten die op de Dag van de Bouw te bezoeken zijn, bevinden zich in alle uithoeken van Nederland. In iedere regio is er een uitzonderlijk, indrukwekkend of bijzonder bouwproject uitverkoren om de Dag officieel te openen. In de regio Noord is dit het Groninger Forum in het centrum van de stad Groningen.

De bouw maakt educatie mogelijk

De bijna honderd meter hoge gotische Martinitoren krijgt concurrentie als dé ster van het centrum van Groningen. Bouwbedrijf BAM bouwt namelijk aan het Groninger Forum, op een steenworp afstand van de Markt in het hart van de stad. Het bijzondere ontwerp van NL Architects wordt bekleed met de natuurstenen gevelplaten en gespiegeld glas, waarmee het Forum als een gigantische, tien verdiepingen tellende Ark van Noach een modern-rustieke blikvanger wordt, die boven het historische Groningse centrum uittorent.

Als het Groninger Forum in 2019 wordt opgeleverd, zal het dienen als een educatief en cultureel centrum, waar iedereen zeven dagen per week terecht kan voor nationale en internationale exposities, films, documentaires, debatten, literaire evenementen, talkshows, presentaties en manifestaties over de wereld van nu. Een enorme nieuwe, culturele hotspot midden in het centrum van de toch al levendige stad!

Opening

De opening op zaterdag 2 juni vindt plaats om 10:00 uur en wordt uitgevoerd door de Groningse wethouder van Verkeer, Sport en Cultuur Paul de Rook. Na zijn openingswoord gaan de poorten van het terrein open en lopen de genodigden als eerste de vaste looproute die over vier verdiepingen is uitgezet over de bouwplaats en die zonder gids kan worden gevolgd. Het aanwezige publiek kan hier direct bij aansluiten.

Op de route staan diverse medewerkers van BAM die toelichting geven over het project en vragen kunnen beantwoorden. Ook zijn er medewerkers aanwezig van de diverse culturele instanties die zich straks in het Forum zullen gaan vestigen en die kunnen vertellen over de toekomstige functie van het gebouw. Op diverse plekken zijn QR-codes te vinden die die bezoekers met hun smartphone kunnen scannen voor dwarsdoorsnedes van het gebouw en verdere toelichting.

Lees hier meer over de Dag van de Bouw.