Hengelo krijgt 'tiny houses': minihuisjes voor idealisten

Door Mayra Schoolen , 01 juni 2018

Hengelo krijgt 'tiny houses': minihuisjes voor idealisten

Hengelo krijgt als eerste gemeente in Oost Nederland een project met ‘tiny houses’. Vanaf augustus kunnen er duurzame minihuisjes worden gebouwd op het Brouwerijterrein, vlak achter het station.


Hoewel er de laatste jaren veel gepraat en geschreven werd over tiny-house-projecten, kwam er in de praktijk weinig van terecht. Dat lag vooral aan regelgeving en een gebrek aan geschikte locaties. In heel Nederland zijn er slechts enkele projecten gerealiseerd met meerdere huisjes. Verder zijn er her en der eenlingen die voor zichzelf een tiny house hebben gebouwd, variƫrend van 18 tot 50 vierkante meter woonoppervlak.

Maar in Hengelo verrijst dus over een paar maanden een serieus woonwijkje. Er mogen tien huisjes geplaatst worden. Daarvoor hebben zich al zo’n twintig gegadigden gemeld. Zes van hen zijn al bezig met concrete planvorming. Het project is mogelijk door de medewerking van de gemeente Hengelo en de grondeigenaar, Ter Steege Vastgoed uit Rijssen. Die stelt de grond op het Brouwerijterrein vijf jaar lang gratis ter beschikking voor dit project.

Na die vijf jaar moeten de bewoners verkassen naar een andere locatie, omdat Ter Steege er dan zelf wil gaan bouwen. Maar dat is volgens de initiatiefnemers van de Stichting Tiny Housing Twente geen probleem: de huisjes worden zo gebouwd dat ze makkelijk verplaatst kunnen worden.

Leefwijze
De stichting is al jaren bezig om de geesten in Twente rijp te maken voor experimenten met de kleine huisjes. Daarbij gaat het volgens Jan Willem Aardema van Bouwschool Twente niet alleen om het oppervlak: „De Tiny Housing-beweging gaat over een andere leefwijze. Het gaat over bewust omgaan met ruimte, met materialen, met energie. En over onderlinge solidariteit en deeleconomie.”

Volgens Suzanne ter Harmsel, adviseur van de stichting, is dat een leefwijze die steeds meer mensen aanspreekt. „Waarom zou je allemaal je eigen grasmaaier willen, je eigen auto? Delen is efficiĆ«nter en milieuvriendelijker. En als je niet zoveel spullen hebt, heb je ook niet zoveel ruimte nodig.” Volgens haar is Twente bij uitstek de regio waar deze leefwijze een succes kan worden: „Hier is de naoberschap vanzelfsprekend.”

Passende woningen bij levensfase
Volgens wethouder Marcel Elferink van Hengelo past het project prima in de Woonvisie van de stad. „We willen ruimte bieden aan experimentele woonvormen. Daarmee willen we inspelen op woonwensen van de toekomst. Niet iedereen wil meer een huis met een tuintje om jarenlang in te wonen. Er komt steeds meer vraag naar flexibele woningen, die passen bij de levensfase van dat moment. Wij willen dat bieden in Hengelo.”

Volgens Aardema was het Hengelose project niet mogelijk geweest zonder de grond die Ter Steege gratis ter beschikking stelt. „Dat hebben we wel nodig voor zo’n experiment. Ik hoop dat er meer grondeigenaren ons een kans willen geven.”

Directeur Bert Hallink van Ter Steege Vastgoed zegt dat het bouwbedrijf er ook belang bij heeft: „Wij hebben plannen voor die grond, maar het duurt nog een paar jaar voor we die gaan uitvoeren. En we zijn wel nieuwsgierig. Dit is een innovatief project dus ze gaan anders bouwen, andere producten gebruiken, nieuwe dingen uitvinden. Dat vinden wij hartstikke interessant, dus we leveren graag een bijdrage.”

Persbericht Tubantia: KLIK HIER


WONINGMARKT

Over de auteur

Mayra Schoolen

Adviseur Sociale Zaken Regio Oost