Dag van de Bouw laat een herboren bouwsector zien

Door Redactie, 02 juni 2018

Dag van de Bouw laat een herboren bouwsector zien

 “De Dag van de Bouw is het jaarlijkse feestje namens de hele bouwsector en dus ook namens de installateurs, de constructeurs én de gespecialiseerde aannemers. Kortom, de hele keten die de bouw van projecten verbindt” aldus Maxime Verhagen bij de landelijke opening van de Dag van de Bouw, bij de Feniksloods in Rotterdam.

“De Dag van de Bouw wordt dit jaar voor de 13e keer georganiseerd. Er doen 130 projecten mee. Van zorginstellingen tot sluizen, van renovatiewerk tot de aanleg van rivierlandschappen, en dat van Groningen tot in Limburg. Stuk voor stuk bijzondere projecten. En het is ook heel bijzonder dat zij hun bouwplaatsen openen en zo het publiek de kans geven de geheimen van de bouw te ontdekken. Dat lijkt gewoon maar vraagt veel tijd, voorbereiding en inzet op een vrije dag zonder dat het project vertraging mag oplopen! Publiek hebben we echter ook hard nodig, als toekomstige gebruikers van alle gebouwen en infrastructuur die we maken. Maar ook als potentiele vakmensen. Juist op deze dag kunnen we laten zien waarom werken in de bouw zo leuk is. We kunnen trots zijn op wat we gezamenlijk maken, met veel kennis, creativiteit, steeds meer op innovatieve wijze en met veel, heel veel toewijding.”

5 bijzondere openingen door het hele land

De Dag van de Bouw wordt op vijf locaties officieel geopend. In Groningen is de opening bij multiculturele centrum in aanbouw Forum, in Zevenum bij het innovatieve zorghotel, in Nieuwegein bij de high tech Beatrixsluis, en bij het gelijknamige natuurproject in Oijen Wansum. En de landelijke opening is om 10h in Rotterdam, bij de Feniksloods.

Feniksloods Rotterdam

Verhagen: “Feniks is een bijzonder project. Niet alleen omdat er een hoeveelheid staal is verwerkt waarvan je ook 1600 auto’s kan maken, niet alleen vanwege de bijzondere architectuur, maar omdat geschiedenis en toekomst elkaar hier ontmoeten en omdat de constructieve uitdaging hier enorm is. Nu de aangrenzende wijk Katendrecht is geëvolueerd van schimmig havengebied naar een hippe en gewilde woonwijk, ontwikkelt bouwbedrijf Heijmans de Fenixloodsen én de omgeving hier op Katendrecht tot een multifunctioneel, ultramodern geheel. Met recht kan gesproken worden dat de feniks uit de as herrijst en aan een geheel nieuwe geschiedenis gaat beginnen!”

Gezamelijke inspanning

“De bouw en infrasector zelf is ook herboren. Er wordt volop gebouwd en verbouwd. Bijna dagelijks lezen we in de kranten hoe druk de bouw- en infrasector het heeft. Zo druk, dat er zich nieuwe uitdagingen aan de poort melden, zoals genoeg materiaal, genoeg mensen, en continue aandacht voor veiligheid. De gezamenlijke inspanningen om nieuwe mensen zoals jongeren en zij-instromers aan onze sector te binden en de drive om iedereen in dit land een goede en betaalbare woning, comfortabele werklocatie en goede mobiliteit te geven, zijn enorm.”

“Namens Uneto-VNI, VNconstructeurs, Aannemersfederatie Nederland en het voltallige bestuur van Bouwend Nederland wens ik alle bezoekers van de Dag van de Bouw een fijne dag toe. En wens ik ook de deelnemers een fijne dag, en succes met de voltooiing en vooral voldoening in de realisatie van de vele mooie projecten!”