Energietransitie? Natuurlijk! Maar plan wel realistisch

Door R. (Ruben) Heezen , 08 juni 2018

Energietransitie? Natuurlijk! Maar plan wel realistisch

Ambities zijn mooi maar verlies de realiteit niet uit het oog. Dat was de kern van de Bouwend Nederland-pitch op de inspraakavond voor het college-akkoord in Amersfoort.

Ze zijn er bijna uit in Amersfoort; Christen Unie, D’66, Groen Links en VVD. Om de puntjes op de i van het college-akkoord te zetten, organiseerden de vier partijen nog een inspraakavond waar ook Bouwend Nederland voor was uitgenodigd. Omdat Amersfoort torenhoge ambities op het gebied van verduurzaming heeft, ging de 5-minuten-pitch van bestuurslid Herman Broekhuizen vooral daar op in. “Maak realistische plannen voor verduurzaming en stel realistische, haalbare doelen; want wat je belooft moet je wel kunnen waarmaken”, was het pleidooi van de directeur van Heilijgers Bouw. Een broodnodige boodschap, want één van de verkiezingsbeloften luidde dat de komende vier jaar alle woningen van het gas af moeten. Een lovenswaardige ambitie maar wel eentje waar een pittig prijskaartje aan hangt, rekende Bouwend Nederland voor. Een enkele woning alleen al van het gas áfhalen kost € 4.000,00; en dan is er nog geen alternatieve energievoorziening voor in de plaats. Met zo’n 100.000 aansluitingen komt dat op een kostenpost van 400 miljoen euro. ‘Gaat de gemeente dat bedrag beschikbaar stellen?’, is dan de vraag die rijst.
De boodschap werd niet tegen dovemansoren geuit. Partijen gaven aan dat ze de realiteit niet uit het oog verliezen en dat dat zeker aan het collegeprogramma te zien zal zijn. Voor Bouwend Nederland gaf de inspraakavond ook nog de gelegenheid om het aanbod op tafel te leggen samen naar de aanpak en de uitvoering van de enorme opgave te kijken.

Mooi vervolg op de inspraakavond is het debat dat Amersfoortse media op 20 juni organiseren en waar Bouwend Nederland ook voor is uitgenodigd.


ENERGIEZUINIGE BESTAANDE BOUW

Over de auteur

R. (Ruben) Heezen