Vanaf 1 juli 2018 vrij verkeer van Kroatische werknemers

Door Jørgen Hulsmans , 13 juni 2018

Vanaf 1 juli 2018 vrij verkeer van Kroatische werknemers

Het huidige kabinet gaat de strenge overgangsregels voor EU-lidstaat Kroatië niet verlengen. Daardoor zijn vanaf 1 juli Kroatische werknemers welkom zonder dat zij een speciale werkvergunning nodig hebben.

Kroatië is op 1 juli 2013 toegetreden tot de EU. Andere landen mochten nog een barrière opwerpen voor vrij verkeer van werknemers gedurende zeven jaar. Vorige kabinetten hebben daar gebruik van gemaakt in verband met de financiële crisis en de hoge werkloosheid.

Geen verstoring van de arbeidsmarkt

"Op grond van de huidige situatie op de Nederlandse arbeidsmarkt kan niet worden aangetoond op basis van cijfers en feiten dat er sprake is van ernstige verstoringen van de arbeidsmarkt of een dreiging daarvan", schrijft het kabinet aan de Tweede Kamer.
Er komen tot nu toe overigens heel weinig Kroaten in Nederland werken. In 2017 vroegen Nederlandse werkgevers voor 59 mensen een vergunning aan. Die gingen in de bouw en de techniek werken. Het kabinet verwacht niet dat dat aantal ineens heel erg gaat oplopen, ook al is er in die sectoren een tekort aan werknemers.

Bron: NOS


ARBEIDSMARKT

Over de auteur

J.J. (Jørgen) Hulsmans

Adviseur Beleid & Vereniging

Contactpersoon bij dit bericht

Bouwend Nederland Advies

advies@bouwendnederland.nl, 079 - 3 252 250