Kennismaken met bouw en infra

Door Redactie, 26 juni 2018

Kennismaken met bouw en infra

Eind mei bezochten zeven enthousiaste tweedejaarsstudenten van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) Nikkels bouwbedrijf in Twello. “Na de presentaties over ons familiebedrijf en onze manier van werken, vertelde ook onze stagiaire Melisa over haar ervaringen binnen het bedrijf”, vertelt Emiel Nikkels, planvormer bij Nikkels. “Hierna lieten we onze vernieuwde en verduurzaamde werkplaats zien waardoor we nu volledig zelfvoorzienend zijn in warmte en stroom. Onze andere stagiaire Mike nam de groep vervolgens mee de bouwplaats op, waar wij 68 woningen realiseren.”

Voor veertien eerstejaarsstudenten Civiele Techniek van de HAN, startte hun Bouworiëntatiedag in
de collegebanken. Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek uit Arnhem gaf uitleg over het bedrijf en werk waarna één van de stagiaires haar stage-ervaringen deelde. “Met deze dag proberen wij studenten én mogelijk toekomstig personeel enthousiaster te maken voor een vak in de techniek”, vertelt Stef de Beijer, vestigingsleider bij Dusseldorp. “Met zo’n dag speel je jezelf toch in de kijker.”

Na het college ging de groep langs bij het Arnhemse project ‘Groot onderhoud Geitenkamp fase 2’ waar
riool en bestrating worden vervangen. Tijdens een rondgang over het werk, maakten studenten ook kennis met de opdrachtgever, de gemeente Arnhem. Nikkels bouwbedrijf organiseert nu al zo’n vijf jaar bouworiëntiedagen. “Ook uit eigen ervaring weet ik dat een bedrijfsbezoek veel meer nieuwe informatie en indrukken geeft dan wanneer je alleen in de schoolbanken blijft zitten”, vertelt Nikkels. En dat bleek ook wel uit de reacties van de deelnemende studenten; “een leerzame dag”,“zowel de uitleg op kantoor over de processen als op de bouwplaats waren top” en “het heeft mijn beeld van het werk van een bouwteam positief veranderd.”

Ook bij Dusseldorp waren de reacties van de deelnemers louter positief. De Beijer: “Iedereen gaf aan het mooi te vinden om het vak in de praktijk te zien en te beleven. Dan ziet alles er toch weer anders uit. Daarnaast hadden we geluk met het weer, wat een rondleiding altijd nog mooier maakt.”

Binnen Nikkels is er veel aandacht voor de jeugd. “Wij vinden dat de jeugd de toekomst is. Op jaarbasis hebben wij gemiddeld negen mbo- en hbo-stagiaires binnen het bedrijf,” aldus Nikkels. “Zij gaan aan de slag als rechterhand van deuitvoerder, op de bouw zelf of op kantoor bij de  IT-afdeling, de administratie of werkvoorbereiding. Het opleiden van jonge mensen tot vakbekwame collega’s zit in onze genen. Wij zijn al jarenlang een opleidingsbedrijf en hebben nu 24 leerlingen vanuit Bouwmensen aan het werk. Velen zien we na hun opleiding weer bij ons terug.”

Ook bij Dusseldorp zijn veel stagiaires, afstudeerders of trainees te vinden. “Momenteel hebben wij drie mbo en vier hbo-stagiaires, zes afstudeerders en twee trainees,” vertelt De Beijer. “Mogelijk komt dat door bouworiëntatiedagen, techniekdagen of uitleg op scholen over ons bedrijf en vak. Maar of dat echt de reden is, is lastig te zeggen. Wat vooral belangrijk is, is dat je hier als bedrijf actief aan mee moet doen. Het is in het belang van de toekomst en continuïteit voor onze hele branche.”


INSTROOM

Contactpersoon bij dit bericht

Anne de Jonge

Adviseur Onderwijs & Arbeidsmarkt Regio Oost