BNR Bouwmeesters: geld voor groene woning

Door Redactie Bouwmeesters , 28 juni 2018

BNR Bouwmeesters: geld voor groene woning

Warmtepompen, zonnepanelen en een isolerende schil. Woningbezitters en VvE's hebben veel mogelijkheden om hun huis te verduurzamen. Maar de noodzakelijke verbouwing is duur en financiering is moeilijk te krijgen. Over welke vormen van financiering er (binnenkort) zijn, ging BNR Bouwmeesters van woensdag 27 juni. 

In de uitzending praatten we erover met:

-Bernice Notenboom, klimaatjournalist en organisator van expedities naar Spitsbergen voor bestuurders en - topondernemers

en

-Arie Koornneef, directeur van ASN Bank

Spitsbergen-ambitie

De bankensector werkt hard aan vormen van financiering voor het verduurzamen van woningen die ‘beter, goedkoper en sneller’ zijn dan de bestaande financieringsmogelijkheden. Koornneef noemde dit een belangrijke uitkomst van de Spitsbergen-expeditie met financiers en verzekeraars in april. Eerder deze week ondertekenden de vijftien banken, verzekeraars, pensioenfondsen, vermogensbeheerders en investeerders die toen mee reisden de Spitsbergen Ambitie. Daarin maakten ze afspraken over het meten en extern rapporteren van de klimaatimpact van hun financieringen en beleggingen. Het bieden van nieuwe en betaalbare financiële oplossingen voor het klimaatneutraal maken van woningen, zijn ook een onderdeel van die ambitie.

Bouw loopt voorop

In de bouw trekken volgens Notenboom vooral de grote projectontwikkelaars en bouwbedrijven de kar bij het terugdringen van de CO2 footprint van de sector. “Zeker de laatste tien jaar is alles wat die bouwen duurzaam en er komen nu ook al appartementencomplexen die van het gas af en honderd procent duurzaam zijn.” Haar grootste zorg betreft bestaande woningen van voor en (direct) na de oorlog: “Die verduurzamen blijft lastig.” Op de vraag wie in het verduurzamen echt voorop loopt, de bouw of de vastgoedsector, antwoordde Notenboom resoluut: “De bouwers, want die zitten met hun vingers aan de knoppen, kunnen het zelf organiseren en regelen. Voor partijen in het vastgoed is het een ander verhaal, die zitten met een erfenis, ook financieel.”

Gebouwgebonden financiering

Voor de gewone consument is het vinden van financiering voor de verduurzaming van zijn woning nu nog moeilijk, benadrukte Koornneef. Zo moeten mensen voor een lening uit het Nationaal Energiebespaarfonds (NEF) vaak eigen vermogen meebrengen, wat ze niet altijd hebben. Een deel van de hypotheek ervoor benutten is een andere optie, maar beperkt tot een bedrag wat vaak niet voldoende is om de woning helemaal te vergroenen. De bankier legde uit dat met de Spitsbergen Ambitie ‘financials’ nu nadenken over het ontzorgen van woningbezitters en verenigingen van eigenaren met nieuwe financieringsvormen. Zoals gebouwgebonden ESCo-financiering, waarbij een Energy Service Company de energie-installaties ontwikkelt, financiert en exploiteert. De duurzaamheidsplannen van de financiële sector zijn ook onderwerp van gesprek aan de klimaattafels voor het Klimaatakkoord. Koornneef: “Maar als Spitsbergen-deelnemers kijken we ook of we daar zelf vervolgstappen in kunnen zetten, met elkaar en individueel.”

Ook voor de smalle beurs

Verduurzamen van appartementengebouwen is nu nog extra complex. In de uitzending bleek dat uit een reportage over de nul-op-de-meter verbouwing door Bloemendal Bouw BV van een woningcomplex uit de jaren zeventig in Leusden, met 97 appartementen en twaalf verschillende woningtypes. Alleen doordat de VvE een lening van dertig jaar kreeg en de gemeente en de provincie bij de bank garant stonden voor de investering, kon het project na twee jaar voorbereiding doorgaan. Met ook de afspraak dat de woonlasten voor de bewoners per saldo gelijk zouden blijven. Aan het slot van de uitzending benadrukte Koornneef dat ook mensen met een smalle beurs hun woning moeten kunnen verduurzamen. Hij verzekerde dat banken er nu hard aan werken om dit mogelijk te maken.

Luister hier naar de uitzending 


DUURZAAMHEID

Over de auteur

Redactie Bouwmeesters