BNR Bouwmeesters: Heijmans op gezonde weg

Door Redactie Bouwmeesters , 05 juli 2018

BNR Bouwmeesters: Heijmans op gezonde weg

In de serie interviews met grote bouwers sprak presentator Paul Laseur in BNR Bouwmeesters van woensdag 4 juli met Heijmans-CEO Ton Hillen over het herstel van het Rosmalense bouwbedrijf, de herwaardering van vakmanschap en de haalbaarheid van 1 miljoen woningen erbij tot 2030. 

Betere balans

Heijmans zit vandaag de dag weer in een ‘betere balans’ tussen bouwwerken die het bedrijf uitvoert en de winstgevendheid daarvan, lichtte Hillen de huidige gang van zaken toe. “We zijn inmiddels weer op de gezonde weg. Maar het blijft opletten geblazen, want we zitten in een projectenbusiness,” aldus de Heijmans-topman.

Krimp tot staan gebracht

Heijmans ging als gevolg van een aantal verlieslatende projecten een paar jaar geleden door een dal, maar heeft die periode achter zich gelaten Mede dankzij economische rugwind en de aantrekkende woningmarkt is de krimp van toen tot staan gebracht. Hillen noemde de huidige omvang van het bedrijf, 1,5 miljard euro omzet en 4500 medewerkers, ‘een basis waar de organisatie ook op is uitgelegd’. Hij verzekerde presentator Laseur dat het bedrijf op weg is naar structureel herstel: “Maar met projecten die in de bouw vaak een looptijd hebben van een, twee, drie jaar, kan je niet zeggen dat je binnen een jaar volledig weer full force in herstel zit. Ik kan u zeggen dat we er niet slecht voorstaan.”

Omslagpunt

Dat bouwbedrijven lang door ‘spoken uit het verleden’ omlaag kunnen worden getrokken, ook als het economisch weer goed gaat en er voor de bouw weer volop werk is, lijkt ‘ingebakken in de systematiek’ van de sector, vroeg Laseur zich af. Het is niet goed voor de sector, beaamde Hillen. Hij pleitte voor een betere balans bij het accepteren van risico’s en voor het beter beheersmaken maken van de grootheid van projecten, “met als volgende stap ook een betere balans tussen opdrachtgever en opdrachtnemer”. Binnen Heijmans is er nu een extra focus op risicomanagement: “We willen graag mooie dingen maken, maar alleen als we het kunnen en ook winst mogen maken. We gaan geen avonturen meer aan.” Wat betreft de schaal en maat van projecten die bouwbedrijven aankunnen signaleert hij ook een ‘omslagpunt’ in de sector, met grote projecten die steeds meer in consortium-verband worden uitgevoerd in plaats van door een enkel bedrijf.

Denkers en doeners combineren

In verband met de herwaardering van vakmanschap in de bouw, vond Hillen dat niet alleen de samenleving maar ook de sector zelf daar een rol in heeft. “Het gaat niet alleen om honorering maar ook om waardering en respect. Het is én én. We moeten vakmanschap in de bouw op een hoger plan brengen. Bij Heijmans proberen we dat te doen door denkers en doeners met elkaar te combineren. Zo zijn we onder meer bezig met mensen die buiten op de bouwplaats innoveren te combineren met medewerkers binnen. Het gaat er vooral om dat het voor mensen leuk is om in de bouw te werken, dat het creatief werk is in een gezonde werkomgeving.”

Veranderende woonwensen

Hillen benadrukte ook het belang van jonge mensen binnen het bedrijf de ruimte bieden voor innoveren. De Heijmans One gaf hij daarbij als voorbeeld. Heijmans speelt met dit verplaatsbare huis voor eenpersoonshuishoudens in op veranderende woonwensen, onder meer als gevolg van de vergrijzing en van dat ouderen langer op zichzelf willen blijven wonen. Heijmans wil ook langer betrokken blijven bij de gebruikersfase van een huis, door met inzet van domotica diensten te leveren bij het wonen. “Hoe zich dat precies gaat ontwikkelen, daar zij we zelf ook nog zoekende in”, lichtte de topman toe. Hij noemde ook BeSense, het slimme sensorsysteem dat Heijmans ontwikkelde voor efficiënter, gezonder en schoner gebouwbeheer.

Vraagtekens

Grote vraagtekens plaatst Hillen bij het halen van de (Bouwagenda-) doelstelling van het kabinet van 1 miljoen nieuwe woningen erbij tot 2030: “Honderdduizend woningen per jaar bouwen is echt heel veel, dat haalden we zelfs voor de crisis niet.” Wel haalbaar acht hij zo’n zeventigduizend woningen per jaar erbij, binnen- maar ook buitenstedelijk.

Luister hier naar de uitzending


ONDERNEMERSCHAP EN INNOVATIE

Over de auteur

Redactie Bouwmeesters