'RI&E is voor ons een goede spiegel'

Door Redactie, 23 juli 2018

'RI&E is voor ons een goede spiegel'

Ieder bedrijf met personeel in dienst heeft de verplichting een risico-inventarisatie en evaluatie
(RI&E) te maken en bij te houden. In de Gedragscode is eveneens vastgelegd dat leden van Bouwend Nederland verplicht zijn zich aan wettelijke voorschriften op het gebied van veiligheid te houden. Om die reden geeft de BNL Academy workshops op het gebied van de RI&E. Wout Bikker, werkvoorbereider en projectleider bij het Rotterdamse bedrijf Speebouw, volgde deze cursus en ziet de noodzaak ervan:
“Het geeft ons een goed beeld van welke risico’s ons personeel loopt en hoe die in te perken zijn.’’

Eind april volgde Bikker de workshop in Schiedam via de BNL Academy. Een jaar of zes geleden volgde hij dezelfde cursus. Maar toch acht Bikker het goed om dit bij te houden. “Het aspect veiligheid is in de bouw alleen maar belangrijker geworden. En dat is natuurlijk terecht’’, merkt hij op. “Een RI&E moet altijd actueel zijn. Het is niet zo dat als je de risico’s eenmaal in kaart hebt gebracht, het werk erop zit.”

Van muisarm tot gevaarlijke stoffen

Tijdens de workshop leerde Bikker samen met andere cursisten uit de bouwwereld met welke gevaren en risico’s het personeel te maken kan krijgen en hoe deze risico’s te beperken of zelfs te voorkomen zijn. En dat gaat verder dan het dragen van een helm. “Het is bedrijfsbreed, dus het kan de receptioniste zijn die een muisarm kan krijgen of een kantoormedewerker met rugklachten. En vanzelfsprekend zijn de risico’s voor het uitvoerend personeel op de bouw anders. Zij werken soms met gevaarlijke stoffen of op hoogte. De RI&E leert je om alles tot in de puntjes in kaart te brengen. Het is ontzettend compleet’’,
vindt Bikker. “ Het is een prettige manier van leren. Gelijk doen. ”

Plan van Aanpak

Maar bij het slechts in kaart brengen van risico’s blijft het niet. Er moet ook naar gehandeld worden. Zodra er risico’s niet voldoende zijn gedekt binnen het bedrijf – of dat nu om een schone werkomgeving of een goede muis gaat – dienen bedrijven met een Plan van Aanpak aan te geven wat er aan het risico gedaan wordt en op welke termijn. Via het invoersysteem wordt men zelf herinnerd aan de tijdlijn van het Plan van Aanpak. Bikker: “Dat maakt je bedrijf inzichtelijk. Eigenlijk is een RI&E voor ons een goede spiegel. Negen van de tien gevaren liggen voor de hand, maar bij een risico-inventarisatie en evaluatie
komt ook die tien procent – de voorbeelden die ik eerder gaf – aan het licht. Dat zijn van die risico’s
waar je niet vaak bij stilstaat.”

Theorie naar praktijk

Naast dat er wordt uitgelegd hoe het maken van een RI&E precies in zijn werk gaat en wat het belang ervan is, gaat de cursus van de BNL Academy een stapje verder. Zo wordt de opgedane theoretische kennis direct toegepast. Zo kon Bikker direct het geleerde in de praktijk brengen. “Binnen een speciaal programma voor het maken van een RI&E konden we gelijk aan het werk. Welke gevaren zijn voor ons bedrijf van toepassing? Hoe ga je met die risico’s om? Het is een prettige manier van leren. Gelijk doen.’’

Veiligheid voorop

Binnen de inventarisatie en evaluatie van de risico’s wordt vanzelfsprekend onderscheid gemaakt tussen de gevaren. Niet ieder risico heeft namelijk dezelfde impact. Voor Speebouw, gevestigd op bedrijventerrein Rotterdam Noordwest, ziet het er goed uit, kon Bikker na afloop concluderen. “Gelukkig wel’’, lacht hij. “We hebben geen acute gevaren of risico’s waar we direct iets aan moeten doen. Er zijn wel wat aandachtspunten, maar die zijn niet van dien aard dat we onmiddellijk actie moeten ondernemen. Dat is fijn om te weten. Kijk, je gaat er ook vanuit dat het in orde is en dat je personeel onder veilige en gezonde omstandigheden werkt. Maar het is goed om dat bevestigd te zien’’, concludeert Bikker. “Daarom is het goed om de RI&E-cursus zo nu en dan te blijven volgen. Het houdt je als bedrijf scherp, ook op de niet alledaagse risico’s.”

Drukke tijden

Nu de workshop RI&E erop zit, kan Bikker met een gerust hart verder met het voorbereiden en begeleiden van projecten. Voor Speebouw zijn het drukke tijden. Het bedrijf verhuisde onlangs van locatie – het zat eerst in de Spaanse Polder in Rotterdam – en timmert flink aan de weg. “Er komen veel nieuwe projecten voor ons aan.Het is dus behoorlijk druk, maar daar klagen we  uiteraard niet over. Het is fijn dat we weer in de goede jaren zitten.”

Meer weten?

  • Meer over de campagne Bewust Veilig vindt u op www.bewustveilig.com
  • BNL Academy biedt leden de cursus ‘Veiligheid: van moeten naar willen’ en ‘Veiligheid: spreek
    elkaar aan’, ook InCompany. Kijk voor de mogelijkheden op www.bnlacademy.nl.
  • Bouwend Nederland biedt leden aantrekkelijke korting op de aanschaf van persoonlijke beschermingsmiddelen. Alle voordelen vindt u op www.bouwendnederland.nl/pbm.


ARBEIDSOMSTANDIGHEDEN EN VEILIGHEID

Contactpersoon bij dit bericht

Charles Verheyen

Secretaris Vakgroep Grondwerk, Secretaris Vakgroep Railinfra, Lid programmateam Veiligheid