'Je gaat het maken' richt zich ook op zij-instromers

Door K.A. (Kathelijne) Koster , 17 juli 2018

'Je gaat het maken' richt zich ook op zij-instromers

De campagne Je gaat het maken richt zich ook op zij-instromers die willen kiezen voor een uitdagende baan in de bouw- & infrasector. Ervaring en vaardigheden die zijn opgedaan in een andere baan of beroep kunnen ook in deze sector goed van pas komen! Zoals duidelijk wordt uit onderstaande praktijkvoorbeelden.

Van journalist naar bouwvrouw

Na haar studie Journalistiek besluit Annemiek Bijleveld (26) een paar maanden door Australië te
reizen. Tijdens die reis komt zij in contact met de bouw en besluit bij een project te helpen. “Terug in
Nederland dacht ik meteen, waarom zou ik dat hier ook niet gaan proberen.” Dus bezocht Annemiek een
open dag en ging zij aan de slag bij Bouwmensen Gelderland Oost. Daar volgt zij nu de tweejarige
opleiding BBL niveau 2 timmerman. “Dit betekent één dag naar school en de rest van de week aan
het werk bij een leerbedrijf. Van het maken van een systeemplafond tot het plaatsen van een dakkapel.
Met je handen bezig zijn, iedere dag nieuwe dingen leren. Dus ik ga naar school en krijg betaald.”
Lees hier haar verhaal in het online magazine 'WERKblad' van het UWV.

Van afdeling pensioenen naar een timmerwerkplaats

Hans Weijenberg (56) werkt 36 jaar op de afdeling pensioenen, wanneer zijn werkgever een verhuizing aankondigt. Hans kiest ervoor om iets anders te gaan zoeken. “Mijn werkgever begeleidde mij naar een nieuwe baan en tijdens dat traject stelde iemand mij een cursus meubelmaker voor,” vertelt Hans. “Met mijn handen én met hout werken, vind ik heel interessant.” Uiteindelijk kwam Hans via het UWV in aanraking met ‘leerbanen in de bouw’. Dit sprak hem direct aan dus nam hij contact op met Bouwmensen Apeldoorn. Sindsdien volgt Hans een praktijkgerichte opleiding tot timmerman en gaat hij elke dag met plezier naar zijn werk.

Overstappen of herintreden

Afgelopen jaar wisselden ruim 900.000 mensen in Nederland van baan. Ongeveer de helft daarvan is iets heel anders gaan doen. Ken je iemand die overweegt een overstap te nemen naar een andere baan? Twijfelt hij of zij nog of de bouw & infra iets voor hem of haar is?

Mogelijk is een praktijkgerichte cursus in de werkplaats van het opleidingsbedrijf wel iets. Opleidingsbedrijven hebben een groot netwerk van bedrijven om zich heen en kunnen zij-instromers direct in contact brengen met een bedrijf dat past.

Informatie

Heb je al jaren werkervaring, maar wil je een carrière switch? Ben je op zoek naar een uitdagende baan in een andere sector? Bekijk hier je mogelijkheden in de bouw- & infrasector of ga naar jegaathetmaken.nl/bouwmee/.

Ga voor meer informatie en initiatieven rond de instroomcampagne naar jegaathetmaken.nl en volg de activiteiten van de campagne op Instagram en YouTube.


ARBEIDSMARKT ONDERWIJS EN OPLEIDING INSTROOMCAMPAGNE INSTROOM

Over de auteur

K.A. (Kathelijne) Koster

Campagnemanager Instroom