Bedrijfskundige innovatie met studenten loont!

Door Redactie, 20 juli 2018

Bedrijfskundige innovatie met studenten loont!

Hoe mkb bouwbedrijven winst halen uit samenwerking met onderwijs

Tijd- en kostenbesparingen bij mkb bouwbedrijven, een waardevolle leeromgeving voor studenten én een wegwijzer voor bouwbedrijven die willen bouwen in aardbevingsgebied. Dat heeft de samenwerking tussen Hanzehogeschool Groningen en tien Groninger bouwbedrijven onder meer opgeleverd. Dit werd woensdag 4 juli benoemd tijdens het slotcongres van het RAAK mkb-project Bedrijfskundige Innovatie in de Aardbevingsbestendige Bouw (BIAB) in Groningen.

De afgelopen twee jaar hebben Hanzehogeschool Groningen, Bouwend Nederland en tien bouwbedrijven samengewerkt om tot bedrijfskundige innovaties te komen, vooral op het gebied van capaciteitsmanagement en digitalisering. Dit met oog op de verwachte groei binnen de met name Groningse bouwsector vanwege het aardbevingsdossier.

Harm van Lieshout, van het projectteam BIAB en lector Human Capital: “We hebben studenten van verschillende opleidingen betrokken bij bedrijfskundige vraagstukken die ondernemers bij ons hebben neergelegd. Ook opleidingen die niet direct met de bouwsector te maken hebben. Twee studenten hebben bijvoorbeeld voor Bouwbedrijf Roorda en Veldman een innovatieve planning ontwikkeld die de doorlooptijd met twintig dagen heeft verkort. Dat leverde een potentiële besparing op van 10.000 euro.”

“Geen dossier is zoveel in beweging als het aardbevingsdossier”, aldus voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen. Om klaar te zijn voor toekomstige opgaven vanuit onder andere dit aardbevingsdossier, is samenwerking tussen bouwbedrijven en met partners zoals het onderwijs cruciaal. Verhagen is te spreken over de bedrijven die aan het project BIAB hebben meegewerkt, en zo hebben bijgedragen aan innovatief onderwijs.

Henk Pijlman, voorzitter CvB van de Hanzehogeschool Groningen, is eveneens positief. “We zien alleen wel dat het moeilijker wordt om samen met het mkb onderzoek te doen.” Nu de economie aantrekt, focussen bedrijven zich volgens hem vooral op het uitvoeren van opdrachten, en minder op de lange termijn. “Dat maakt het lastiger om te innoveren. En ook lastiger voor studenten om bij bedrijven binnen te komen.” Hij roept bedrijven op om te blijven investeren in toekomstige medewerkers en in onderzoek.

De resultaten van het gehele programma zijn 4 juli als nieuw onderdeel van de website van Bouwend Nederland gelanceerd, zodat bouwbedrijven in het hele land er hun voordeel mee kunnen doen. Project BIAB is mede mogelijk gemaakt door een mkb Sia-RAAK subsidie.

Lees hier de gehele speech van Maxime Verhagen >>


ONDERNEMERSCHAP EN INNOVATIE ONDERWIJS EN OPLEIDING