Juist kleinere bouwbedrijven hebben baat bij BIM

Door Redactie, 07 september 2018

Juist kleinere bouwbedrijven hebben baat bij BIM

Wat moet een kleiner bouwbedrijf met BIM? Wat voegt zo’n digitale ontwikkeling toe? Terechte vragen, die Arjan Walinga, BIM-expert van Bouwend Nederland, vaker gesteld krijgt.

“Laat ik met het zuur beginnen” zegt Walinga “het vraagt een behoorlijke inspanning om over te gaan op het werken met BIM. Maar, ondernemers die de stap al wel gemaakt hebben zijn unaniem in hun conclusie: het loont de moeite.”

“De ervaringen zijn per bedrijf verschillend, maar een aantal ervaringen hoor ik uit de praktijk vaker terug: ‘Voor mijn werkvoorbereider gaf het werken met digitale modellen en BIM een nieuwe uitdaging, waardoor ik hem als bedrijf langer aan mij kan binden’ of ‘Doordat ik nu op sommige projecten met BIM werk kom ik in aanmerking voor projecten waar ik voorheen niet voor in aanmerking kwam’ en ‘Doordat we nu digitale modellen hebben kunnen mijn klanten zien wat ze krijgen voordat het is gebouwd, en dat verkoopt!’ Kortom, BIM helpt je om jonge talenten aan jouw bedrijf te binden, het helpt om nieuwe projecten te krijgen én het helpt ook om klanten over de streep te trekken. Dit zijn allemaal neveneffecten van het werken met BIM.”

Tips uit de praktijk:

  • Neem contact op met de regionale hogeschool voor een student die via een werkstage BIM opstart.
  • Zoek contact met collega ondernemers die de stap al hebben gemaakt. Vaak vertellen collega-ondernemers er graag meer over
  • Start met een klein project waar je zelf veel invloed op kan uitoefenen, zoals een eigen ontwikkeling
  • Vraag Bouwend Nederland om op bezoek te komen om een quick scan te doen naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf samen met jouw werkvoorbereiders, voormannen, timmerlieden, projectleiders en ontwerpers als je die in je bedrijf hebt.

“Zorg vooral dat je de boot niet mist. In toenemende mate vragen opdrachtgevers zoals gemeenten en corporaties al naar BIM, of hebben ze wensen die met BIM eenvoudiger ingewilligd kunnen worden. Bovendien wil je in deze krappe arbeidsmarkt niet als oninteressante werkgever bekend staan voor MBO en HBO studenten, die op de opleiding al wel met BIM hebben gewerkt.”

BIM Onderwijsdag

Daarom roept Walinga met name MKB-bedrijven op om op 3 oktober naar de BIM Onderwijsdag te komen. “Laat je niet misleiden door de naam van dit event. Het gaat niet alleen over het onderwijs, maar juist ook over BIM en de mogelijkheden die het de bouw biedt. Daarnaast is het een dag waar onderwijs en markt elkaar ontmoeten om van elkaar te leren. Een perfecte omgeving voor de ondernemers en hun medewerkers om kennis te maken met wat er allemaal gebeurt in de wereld van digitalisering en BIM. Met laagdrempelige verhalen en demonstraties over de techniek achter BIM, de impact op het bedrijf, personeel en klanten en nog veel meer."

Voor leden van Bouwend Nederland kan het bezoek aan deze dag bovendien kosteloos zijn, omdat zij bij inschrijving voor de BNL-Academy training ‘BIM in een dag’ het inschrijfgeld voor de Onderwijsdag vergoed krijgen.

Check voor meer informatie over het programma van de BIMonderwijsdag www.bimonderwijsdag.nl en schrijf je snel in!


INFORMATISERING VAN DE BOUWKETEN

Contactpersoon bij dit bericht

Arjan Walinga

Accountmanager Bouw Klein