Datarisico's en cybercrime: gedragsverandering noodzakelijk

Door Silke Gurdebeke , 25 september 2018

Datarisico's en cybercrime: gedragsverandering noodzakelijk

Nagenoeg alle aannemers binnen het MKB-segment hebben een brandverzekering. Met deze verzekering heeft u een inbraakdekking waarmee u uw opstal en inventaris beschermt. Ondernemers onderkennen blijkbaar dat de kans dat er wordt ingebroken reëel is en dat de impact voor het bedrijf groot is. Maar tegenwoordig krijgen ondernemers steeds meer last van risico’s die niet met het blote oog zichtbaar zijn. Risico’s die met data, persoonsgegevens en het internet te maken hebben.

Bewustzijn dataveiligheid binnen de bouw lijkt te groeien

Is de kans op een digitale inbraak inmiddels niet vele malen groter? Hoe is het bewustzijn van ondernemers op dit gebied? Door de nieuwe Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) wetgeving die sinds 25 mei is ingegaan is er weer veel aandacht rondom dataveiligheid en persoonsgegevens. Maar nu de datum is gepasseerd gaan we weer over tot de orde van de dag: “Ik heb toch een goede beveiliging?” of “Wat valt er bij ons nou te halen?”

Hoe groot is het risico in de bouw?

Ondernemers worden door de nieuwe AVG privacywetgeving meer risicobewust, maar dat betekent niet per se dat ze tot actie overgaan. Waarom heeft het merendeel van de bouwondernemers bijvoorbeeld nog steeds geen cybercrimeverzekering? In de praktijk zijn er helaas al verschillende voorbeelden van schades te noemen die een grote impact hebben op ondernemers binnen de bouw:

  • Cybercriminelen gijzelen de data van diverse bouwers waardoor de gehele ICT tot stilstand komt en ze eisen losgeld om de data terug te geven.
  • Een bouwbedrijf verspreidt een virus naar klanten en wordt daarvoor aansprakelijk gesteld.
  • Ex-medewerker van een bouwbedrijf schakelt de netwerkbeveiliging uit, past data aan, verwijdert data en stuurt deze door naar een concurrent.

Ongevallen zijn meestal mensenwerk

Zeker 90% van de ongevallen bij een bedrijf ontstaan door een menselijke fout. Bewust, door tijdsdruk, gemakzucht, maar ook steeds vaker volledig onbewust. Bij datarisico’s is het niet anders. Hoe onbewust openen we een bijlage verstuurd vanaf een onbekend mailadres? En wat laten we achter op onze bureaus, ondanks een eventuele clean desk policy? Het belang van gedrag en cultuur voor goed risicomanagement wordt steeds groter.

Gedragsverandering absolute noodzaak

Wilt u meer weten over wat u kunt doen om uw bedrijfsdatarisico’s te beheersen en te beschermen tegen cybercrime? Neem dan contact met (uw adviseur bij) onze ledenvoordeelpartner Aon. Zij bieden masterclasses en andere ondersteuningsvormen aan bij cyberrisicomanagement. Aon kan ook cyberverzekeringen voor u regelen.Contactpersoon bij dit bericht

Elize Benard

Adviseur Dienstverlening Binnendienst