27 proeftuinen aardgasvrije wijken katalysator voor opschaling verduurzaming?

Door Redactie, 01 oktober 2018

27 proeftuinen aardgasvrije wijken katalysator voor opschaling verduurzaming?

Maandag kende Minister Ollongren van BZK EUR 120 miljoen subsidie toe aan 27 gemeenten om bestaande wijken aardgasvrij te maken. Hiermee wil de minister een impuls geven aan het realiseren van de klimaatdoelstellingen. Hopelijk zorgt dit dat bouwbedrijven snel zicht krijgen op een continue en voorspelbaar marktvolume. Alleen hiermee kunnen zij hun deel van de energietransitie op tijd realiseren.

“We zijn blij om te horen dat de uitgekozen wijken hun keuze voor een nieuwe energievorm gemaakt hebben. Zij gaan daadwerkelijk aan de slag met een wijkgerichte aanpak”, zegt Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland. “Hopelijk volgen er snel meer, want voor onze leden is het belangrijk dat er zicht komt op continue marktvolumes. Dit maakt het voor meer bedrijven mogelijk om verder te investeren in de industrialisatie van verduurzamingspakketten. Dat leidt uiteindelijk tot echte opschaling, kostenreductie en minder grote druk op de arbeidsmarkt.”

PBL: maak wijkaanpak aantrekkelijk voor alle betrokkenen

In de doorrekening van afgelopen vrijdag benadrukt het Planbureau voor de Leefomgeving ook dat de wijkaanpak goed aan moet sluiten bij de beleidsinstrumenten die op individueel niveau prikkels tot verduurzaming geven. Voor Bouwend Nederland is daarom een belangrijke keuze dat verduurzaming van woningen ‘woonlastenneutraal’ gebeurt! De particulier mag het dus niet voelen in zijn portemonnee. Banken en andere financiĆ«le instellingen moeten hiervoor aantrekkelijke gebouwgebonden financieringsvormen opstellen.

In het vervolgproces Klimaatakkoord zet Bouwend Nederland wederom in op een concrete en praktisch haalbare uitvoeringsagenda. Als randvoorwaarden innoveren, isoleren en faseren vastgelegd zijn voor onze sector en decentrale overheden dan kunnen onze bouwers op grote schaal aan de slag! Gemeenten spelen hierbij een cruciale rol en moeten goed uitgerust worden om deze rol te kunnen vervullen.Contactpersoon bij dit bericht

Helen Visser

Programmamanager Duurzaamheid