Succesvolle samensmelting van bouwpraktijk en wetenschap

Door Redactie, 16 oktober 2018

Succesvolle samensmelting van bouwpraktijk en wetenschap

Voor alweer de vijftiende keer hield Bouwend Nederland Regio Zuid de Innovation on Site wedstrijd, waarin de bouwpraktijk en het academisch denkniveau van de TU Eindhoven samen kwamen. Ook dit jaar imponeerden de deelnemende studenten met hun inzet en kennis. Juryvoorzitter Toon van Laarhoven ziet vooral aan de vragende kant ‘uitdagingen’, want: “Als de bouw zijn vraagstellingen specifieker weet te formuleren, krijgen we ook hoogwaardiger antwoorden.”

Van Laarhoven (56) is directeur van VolkerWessels Bouw & Vastgoedontwikkeling Zuid en was dit jaar juryvoorzitter. “Het is voor de hele bouw belangrijk dat er voldoende instroom is. De crisis maakte bouwopleidingen minder sexy. Dat is gelukkig aan het veranderen, maar we moeten er allemaal nog veel tijd in steken,” zegt hij.

Aanstekelijk

Hij was aangenaam verrast door de kwaliteit van de oplossingen die studenten presenteerden op praktijkproblemen van de bouwplaats. “Het enthousiasme waarmee de studenten zich op de praktijkproblemen stortten, was aanstekelijk. Ik vond het opmerkelijk dat het ene team zich aanzienlijk beter wist te presenteren dan het andere. Bij de winnaars was het eerder andersom: hun rapport had best wat uitgebreider gemogen, maar door hun hele goede presentatie werden ze uiteindelijk toch eerste.”

Uitdaging

Over de deelnemende bouwbedrijven, die met hun praktijkcases en begeleiding de wedstrijd mogelijk maakten, is Van Laarhoven voorzichtig kritisch: “De vraagstellingen kwamen vaak uit de logistieke hoek. Daar ligt voor ons als bouw de uitdaging om meer technische vraagstukken voor te schotelen.”

Droogtijden

Dura Vermeer Bouw Zuid uit ‘s-Hertogenbosch stuurde voor de Innovation on Site 2018 het winnende project in. Het bouwbedrijf liep tijdens de bouw van een schoolgebouw tegen de droogtijden van vloeivloeren aan. Bedrijfsleider Marcel Mutsaers begeleidde het project: “Die droogtijden kunnen wel oplopen tot 10 weken, afhankelijk van de dikte of bijvoorbeeld het weer. Bij deze school droogde de afwerkvloer langzamer dan we wilden. In verband met aanbrengen van marmoleum vloerbedekking is een droge ondervloer essentieel.”

Verfrissend

Felix Kessels (HR-adviseur van Dura Vermeer Bouw Zuid) voegt toe: “Innovation on Site kent een korte looptijd van acht weken, zodat je eenvoudiger wat mensen kunt toewijzen.” Mutsaers: “In het begin moet je er veel tijd in stoppen; informatie aandragen, de bouwplaats bezoeken, maar toen namen ze het vanzelf over. Het is heel verfrissend om met studenten over de bouwplaats te lopen. Ze stellen verrassende vragen. Bijvoorbeeld of de bouwvolgorde niet anders kan zodat het pand dicht is voordat de afwerkvloer wordt gegoten. Zo’n vraag dwingt ons om weer eens goed na te denken over dingen die we doen.”

Opschudden

Het verslag van de twee studenten is niet wereldschokkend, maar zowel Kessels als Mutsaers zijn er absoluut blij mee: “Het is goed dat bekende processen eens worden opgeschud. We gaan met leveranciers van anhydriet vloeren praten over samenstelling en droogprocessen.”


ONDERNEMERSCHAP EN INNOVATIE

Contactpersoon bij dit bericht

Karin Oomen

Adviseur Onderwijs & Arbeidsmarkt