BNR Bouwmeesters: veiligheid

Door Redactie Bouwmeesters , 18 oktober 2018

BNR Bouwmeesters: veiligheid

De bouwsector staat al jarenlang in de top drie meest onveilige sectoren van Nederland. Branchevereniging Bouwend Nederland lanceerde om die reden de campagne ‘Bouw Veilig, Iedere Dag’. BNR Bouwmeesters van maandag 15 oktober ging over wat er mis kan gaan op de bouwplaats en wat bedrijven kunnen doen om voor meer veiligheid te zorgen.

Te gast in de studio waren:

Remco Uenk, directeur Railinfra bij Dura Vermeer
En
Maurice Scherpenhuyzen, asfaltcoördinator bij Dura Vermeer

Complexe omgeving
Scherpenhuyzen vertelde in de uitzending over een ongeval op de bouwplaats waarbij hij zelf betrokken was. Dat gebeurde in mei 2017 tijdens het vervangen van oud asfalt op de A6 bij Almere. Een achteruitrijdende wegdekreiniger reed hem toen aan, waardoor hij met onder meer gebroken ribben en schaafwonden in het ziekenhuis belandde en vervolgens twee maanden thuis moest herstellen. In de uitzending viel Uenk Scherpenhuyzen bij dat er op de bouwplaats wel eens dingen misgaan: “Wij werken natuurlijk veel met grote machines, vaak in complexe omgevingen. We hebben te maken met weg- en spoorverkeer. Zulke situaties moeten goed worden voorbereid voor je veilig aan het werk kan.”

Zien, Handelen, Leren
Na zijn herstel werd Scherpenhuyzen ambassadeur van de werkmethode ‘Zien, Handelen, Leren’ van Dura Vermeer. Het bedrijf ontwikkelde de methode ter verbetering van de veiligheidscultuur op de bouwplaats. Uenk: “Je wil als bedrijf ongevallen gewoon voor zijn. Dat beogen we met Zien, Handelen, Leren, zodat mensen zich proactief gedragen en gelijk handelen als ze een onveilige situatie zien.” Posters bedoeld om extra aandacht te vragen voor ‘Zien, Handelen, Leren’ tonen waargebeurde incidenten die een ernstige afloop hadden kunnen hebben. Uenk benadrukte ook het belang van het met elkaar evolueren van een incident, om na te gaan of mensen op de juiste manier proactief hebben gehandeld of dat het nog beter kan: “Typisch een voorbeeld van handelen en leren met elkaar.”

Veiligheidsambassadeurs
Ambassadeurs van ‘Zien, Handelen, Leren’ worden getraind om extra oog te hebben voor onveilige situaties en om aan de bel te trekken zodra ze zich gewaar worden van zo’n situatie. Scherpenhuyzen: “Je bent als ambassadeur als het ware een extra paar ogen op de bouwplaats. Als ik iets zie dat ik niet veilig vind, stap ik op de veroorzaker af en vraag waarom hij dat doet en of hij dat veilig vindt.” Volgens Scherpenhuyzen is de methode dus vooral een uitnodiging tot gesprek: “Je merkt dat als je naar iemand toestapt, jezelf netjes voorstelt en dan aangeeft wat je onveilig vindt, zo iemand ook bereid is om het gesprek aan te gaan.” Overigens benadrukte hij dat er bij Dura Vermeer voor de invoering van ‘Zien, Handelen, Leren’ veiligheid al hoog op de agenda stond. “Voor alle werkzaamheden die wij uitvoeren worden werkplannen gemaakt waarin de veiligheidsrisico’s en maatregelen daartegen worden benoemd.”

Bewustwording
Voor een veiligere bouw wil BZK-minister Ollongren dat er per bouwplaats een centrale partij komt die verantwoordelijk is voor de veiligheid. “Goed idee”, oordeelde Uenk. “Bij Railinfra hebben we al een centrale partij op de bouwplaats die voor de veiligheid verantwoordelijk is. Maar vooral belangrijk vind ik de bewustwording bij de mensen op de werkvloer zelf. We moeten van veiligheid een persoonlijke eigenschap maken.”

Luister hier naar de uitzending


ARBEIDSOMSTANDIGHEDEN EN VEILIGHEID VEILIGHEID OP DE BOUWPLAATS (ARBO) VEILIGHEID VAN HET BOUWWERK (O.A. CONSTRUCTIEVE VEILIGHEID)

Over de auteur

Redactie Bouwmeesters