Functioneel specificeren gaat in essentie om ‘vertrouwen en loslaten’

Door W. (Wouter) Saes , 22 oktober 2018

Functioneel specificeren gaat in essentie om ‘vertrouwen en loslaten’

Wat begon als een bijeenkomst over functioneel specificeren bij de gemeente Alphen aan den Rijn, eindigde in een gezamenlijk oproep voor het vergroten van vertrouwen en durven loslaten. Functioneel specificeren is een middel om de samenwerking tussen de markt en de overheid te verstevigen, maar alleen wanneer dit gecombineerd wordt met andere manieren van aanbesteden.

Het hoofddoel van de bijeenkomst, georganiseerd door Bouwend Nederland, de VOA en gemeente Alphen aan den Rijn, waar zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers voor waren uitgenodigd, was het gesprek tussen de aanwezigen over eventuele mogelijkheden voor functioneel specificeren in de gemeente Alphen aan den Rijn. Hierover gingen opdrachtnemers in gesprek met de gemeente.

Naarmate de gesprekken vorderden, werd duidelijk dat functioneel specificeren geen doel op zich kan zijn. Pas wanneer een vraag open de markt in wordt gezet, waarbij nadrukkelijk de samenwerking met de markt wordt opgezocht in de verdere uitwerking van de vraag, kan échte meerwaarde worden gecreëerd. Dennis van der Werff, voorzitter Bouwend Nederland Randstad Zuid: “Uiteindelijk gaat het om vertrouwen in elkaar. Zolang dat er niet is, zal van oprechte samenwerking geen sprake zijn”.

Dit beeld werd gedeeld door alle aanwezigen en is de belangrijkste conclusie van de ochtend. Daarnaast constateren de aanwezigen dat zowel de gemeente als de opdrachtnemers moeten leren zaken los te laten. De wens overal controle over te willen hebben, is vaak een reden waarom een proces frustreert.

Bouwend Nederland heeft met de gemeente Alphen aan den Rijn afgesproken de uitkomsten van de bijeenkomst te evalueren en te onderzoeken hoe er binnen de gemeente meer gebruik kan worden gemaakt van functioneel specificeren. Daarnaast is Bouwend Nederland gevraagd betrokken te zijn bij de evaluatie van het inkoopbeleid van de gemeente.


AANBESTEDEN EN CONTRACTEREN DUURZAAM INKOPEN MARKT

Over de auteur

W. (Wouter) Saes