BNR Bouwmeesters: Asbest

Door Redactie Bouwmeesters , 25 oktober 2018

BNR Bouwmeesters: Asbest

Na 2024 mogen er in Nederland geen daken meer zijn met asbest. Dat betekent dat er binnen zes jaar tachtig miljoen vierkante meter aan asbest verwijderd moet worden. De overheid heeft daarvoor bij lange na niet genoeg geld voor vrijgemaakt. Asbestexpert en bestuurslid van VERAS Teun Stam legde afgelopen maandag bij BNR Bouwmeesters uit hoe asbestverwijdering in zijn werk gaat en waarom het vaak zo duur is.

Te gast in de studio was:

Teun Stam, bestuurslid VERAS en asbestexpert

Asbestsector
Vorig jaar werd definitief besloten dat er vanaf 2024 geen dak in Nederland meer mag zijn met asbest. Voor ondernemers binnen de asbestverwijderingsindustrie betekent dat flinke handel. Asbestexpert en bestuurslid bij branchevereniging VERAS Teun Stam: “De verwachting is dat de sector in 2019 615 miljoen euro omzet draait.” Daken vormen volgens Stam ongeveer twintig procent van het marktaandeel. Om aan de doelstelling van 2024 te voldoen, is de sector nog steeds op zoek naar personeel. “We hebben een uitbreiding nodig van ongeveer 200 werknemers”, aldus Stam.
Bouwen met asbest is verboden in Nederland sinds 1993. Op de vraag waarom er nu alleen voor daken is besloten ze asbestvrij te maken, stelt Stam: “Weersomstandigheden kunnen ervoor zorgen dat de cementbinding losgaat waardoor asbestvezels vrijkomen. Vooral daken worden daaraan blootgesteld.” Om de veiligheid van de werknemers te garanderen, worden er maatregelen genomen als het dragen van maskers en puntafzuiging. “Als het stoffig wordt, dan is het gevaarlijk”, vatte interviewer Paul Laseur samen.

Daken met asbest vindt men vooral nog in landbouwbedrijven, namelijk de schuren in de polder. Daarnaast zijn er volgens Stam nog 360.000 woningen in Nederland zijn met schuren of daken waar asbest in verwerkt zit.

Subsidie
Om het verwijderen van asbest te subsidiëren, heeft de overheid 75 miljoen euro vrijgemaakt. “Dat geld is nu al op”, aldus Stam. De asbestexpert gelooft wel dat het doel van de subsidie, het versnellen van daken asbestvrij maken, gelukt is: “Je krijgt €4,50 per vierkante meter, dat is ongeveer de helft van de verwijderingskosten. Een vorstelijke bijdrage.” Hij plaatst er wel de kanttekening bij dat de kosten van het nieuwe dak er dan nog bijkomen.

Innovatie
De asbestsector zit niet stil als het gaat om innovatie. Stam: “Voor de daken hebben we de laatste jaren bijvoorbeeld heel veel gedaan om ze op een veilige manier bereikbaarder te maken. Zeker in de landbouw of de industrie kan de werkhoogte gevaarlijk zijn.”
Op de vraag of er ook geïnnoveerd kan worden om de veiligheidskosten omlaag te krijgen, reageerde Stam: “Die veiligheidskosten zijn eigenlijk maar een heel klein deel van de totale kosten. Natuurlijk worden er in samenspraak met het ministerie proeven gedaan of de werkwijze altijd op dezelfde manier moet. Maar onze medewerkers worden elke dag blootgesteld aan de asbestvezel en zij moeten in goede gezondheid hun pensioen kunnen halen.”

Sinds een jaar bestaat de commissie 547-548. Dit is een beoordelingscommissie die kijkt of nieuwe werkmethoden en technieken voldoen aan veiligheidscriteria. De commissie behandelt momenteel echter maar een paar renovaties. Stam: “Achter de schermen gebeurt er een hoop. We kunnen binnen nu en niet al te lange tijd wat toepassingen verwachten. De branche roept namelijk al jaren om innovatie.”

Als door nieuwe technieken de veiligheidsregels wat soepeler worden, kan dat er aan bijdragen dat de doelstelling van 2024 gehaald wordt. “Zolang je maar zorgt dat de mensen veilig zijn. Veiligheid gaat voor alles.”

Luister hier naar de uitzending


VEILIGHEID OP DE BOUWPLAATS (ARBO) VEILIGHEID IN DE OMGEVING VAN HET BOUWWERK GEVAARLIJKE STOFFEN DUURZAME BOUWPROCESSEN CONSTRUCTIEVE VEILIGHEID WONINGMARKT

Over de auteur

Redactie Bouwmeesters