Gouden medaillewinnaar EuroSkills Daan Weijgertze in zonnetje gezet

Door K.A. (Kathelijne) Koster , 01 november 2018

Gouden medaillewinnaar EuroSkills Daan Weijgertze in zonnetje gezet

Bouwend Nederland heeft samen met BOB-KOB gouden medaillewinnaar Daan Weijgertze (2e links op foto) in het zonnetje gezet. Weijgertze won vorige maand bij de EuroSkills in Hongarije de gouden medaille op het onderdeel bouwtimmeren. Hij kreeg van Maxime Verhagen (links) en Edwin van der Weijden (directeur BOB-KOB, rechts op foto) een opleidingscheque van de BOB-KOB overhandigt. Ook werden zijn opleiders van Bouwmensen Rivierengebied directeur Koos Karsijns (2e van rechts) en instructeur Frank Stuip (midden op foto) gefeliciteerd.

Weijgertze wist al snel: “ik wil met hout gaan werken”. Vroeger was hij al hutjes aan het bouwen en tijdens verbouwingen thuis keek hij altijd mee. Tijdens het VMBO ging hij stage lopen bij een klein bedrijf bij hem in de buurt met vnl. werkzaamheden in de particuliere sector. Daar kon hij kennismaken met het vak en ging er ook op zaterdag en in de vakanties werken. Na het VMBO bleef hij er werken en liet dit bedrijf zich inschrijven bij Bouwmensen, zodat Weijgertze daar tijdens zijn opleiding bouwtimmeren kon blijven werken. Bouwmensen zag direct dat Weijgertze “netjes kon zagen en zeer secuur kon werken.” Vorig jaar is Weijgertze gestart met de opleiding timmeren en deed hij mee met de Nederlandse kampioenschappen. Hij werd direct vierde van Nederland. Dit jaar werd hij Nederlands kampioen bouwtimmeren en kon hij naar de EuroSkills in Hongarije.

Wedstrijd Hongarije

Het is een wonder dat het Weijgertze gelukt is om kampioen te worden in Hongarije. Een maand voor de wedstrijd hoorde hij dat hij met een digitale werktekening moest werken en dat was wennen voor hem. “Op het kleine scherm zie je net een spinnenweb en als je inzoomt zie je alleen hele kleine details.” Slechts drie dagen voor de wedstrijd kreeg hij een laptop met een software programma en tijdens de wedstrijd kreeg hij zijn werktekening eerst niet geprint. “Voor de wedstrijd krijg je een A4-tje met erop een 3D-tekening, hoogte en breedte maten. Dan moet je gaan rekenen. Als je werktekening klaar is, kun je gaan zagen en doen, dan moet je je gereedschap inleveren en mag je alleen nog een accuboor en schroeven gebruiken”, aldus Weijgertze. Doordat hij zo netjes heeft gewerkt, “de in- en uitwendige verbindingen zeer goed aansloten en ook de meetpunten helemaal goed uitkwamen” heeft Weijgertze de gouden medaille gewonnen. Met twee punten verschil heeft hij net gewonnen van Rusland, die hem nog met toeters probeerden te intimideren. Weijgertze is gek op het ambachtelijke deel van timmeren. Hij werkt het liefst in oude boerderijen waarin je “lekker kan timmeren en met balken en pen-en-gatverbindingen dingen kan maken.” Als hij klaar is met zijn opleiding timmeren, wil hij misschien ook wel leren metselen, want “aparte dingen metselen als hanenkammen en togen vind ik ook mooi.” Misschien wil hij later wel als timmerman en metselaar het restauratie vak in. En daar zitten ze te springen om 100-150 leerlingen. Maar voorlopig blijft Weijgertze tot hij klaar is met zijn opleiding “nog lekker timmeren”.

Bouwmensen Rivierengebied

Karsijns wilde met Bouwmensen Rivierengebied Weijgertse goed voorbereiden op de wedstrijd. Doel was om niet laatste te worden en dat dit samen met Frank Stuip goed gelukt is, blijkt uit de gouden medaille. Zij zijn al bezig met de wedstrijden van volgend jaar. Niet alleen de beste leerlingen van Bouwmensen kunnen deelnemen aan skills wedstrijden, ze moeten er vooral zin in hebben en gemotiveerd zijn! Talent alleen is niet genoeg. Karsijns benadrukt dat Bouwmensen niet alleen bezig is met het opleiden van jongeren, maar nu ook vooral bezig is met acquisitie. De keuze voor VMBO-leerlingen is flinterdun en er wordt minder techniek gegeven dan voorheen. Van de 16 VMBO-scholen bij hun in de buurt hebben er maar 3 of 4 een bouwrichting. Zij willen VMBO-breed kunnen laten instromen en selecteren alleen nog maar op arbeidshouding en motivatie. Als die er is, komt het goed met het opleiden. Zij zijn een leerwerkbedrijf en hebben ook een eigen leerwerkomgeving. Zij kunnen werk aanbieden voor leerlingen op VMBO- en op MBO-niveau.
Dit jaar gebruiken zij deze gouden medaille van hun kampioen om leerlingen ‘te boeien en te binden’ en nieuwe leerlingen aan te trekken. Bouwmensen werkt samen met het ROC en geeft vooral veel voorlichting, gastlessen, helpt leerlingen met hun profielkeuze en laat ze kennismaken met de opleiding. Zij zetten ook in op zij-instromers. Tijdens de laatste crisis kwamen er 65-jongeren ‘op de bank te zitten’. Doordat Bouwmensen geen winstoogmerk heeft en nog wat geld beschikbaar had, konden zij er zelf voor zorgen dat deze jongeren konden blijven leren en werken. Bouwmensen moet ervoor zorgen dat er voldoende jongens en meisjes naar de bouw blijven komen!

WorldSkills 2019

Dit jaar wilde Weijgertze goud halen bij de EuroSkills en dat is gelukt. Volgend jaar gaat hij weer proberen om kampioen van Nederland te worden, zodat hij daarna namens Nederland kan deelnemen aan de WorldSkills in Kazan (Rusland).

Je gaat het maken

Klik hier voor meer informatie over de instroomactiviteiten van Bouwend Nederland rond de campagne ‘Je gaat het maken’. Ga naar jegaathetmaken.nl voor meer informatie en initiatieven gericht op jongeren en zij-instromers rond de instroomcampagne. Volg deze campagne ook op Instagram en YouTube.


ONDERWIJS EN OPLEIDING INSTROOMCAMPAGNE INSTROOM

Over de auteur

K.A. (Kathelijne) Koster

Campagnemanager Instroom