BNR Bouwmeesters: bouwen met glas

Door Redactie Bouwmeesters , 08 november 2018

BNR Bouwmeesters: bouwen met glas

Glas lijkt als bouwmateriaal aan de voorvond te staan van een nieuwe toekomst. De TU Delft bouwde een speciale glazen vloer en schommel om te laten zien hoe sterk glas als constructie kan zijn. Over die ontwikkeling ging BNR Bouwmeesters van maandag 5 november. 

Te gast in de studio was:

Rob Nijsse, hoogleraar Structural Design aan de TU Delft.

Sterker dan staal

‘Glazen gebouwen’ zoals aan de Amsterdamse Zuidas zijn constructies van beton en staal met een glazen schil eromheen. In Azië wordt al veel meer gebouwd met glas. “Glas is vier keer zo sterk als staal”, lichtte Nijsse die ontwikkeling in de uitzending toe. Om er meteen de achilleshiel van glas aan toe te voegen: “Één krasje kan die kracht teniet doen.” Om dat probleem op te lossen werken studenten aan de TU Delft aan nieuwe technologieën en bouwtechnieken. Zoals de ‘Glass Swing’, een schommel als doorontwikkeling van het glazen stavenconcept, en de ‘Glass Sandwich’, een nieuw type constructie voor een glazen vloer: niet één dikke glasplaat maar meerdere dunne glasplaten op afstand gehouden door glazen cilinders. “Bij een barst in de bovenste laag zijn de lagen daaronder nog intact,” verduidelijkt Nijsse. Met deze nieuwe technieken kunnen straks behalve vloeren ook balken en kolommen van glas worden gemaakt, voorspelt hij.

Gieten met glas

Het gebruik van glas in plaats van staal of beton heeft als voordeel dat glas duurzaam is. Nijsse: “Het is gemaakt van zand en daar is genoeg van in de wereld. Daarnaast verweert het niet, is het makkelijk schoon te maken en is het honderd procent recyclebaar.” Als ‘lineair elastisch materiaal’ buigt glas mee afhankelijk van hoeveel kracht erop wordt gezet. Maar dat proces heeft een kritische grens. Dan kan het opeens barsten. “Met technologische maatregelen moeten we dat onder controle houden,” lichtte Nijsse toe. Constructieonderdelen gieten, zoals met staal kan, kan volgens de hoogleraar straks ook met glas: “Daar doen we nu onderzoek naar.” Glas is volgens Nijsse ook goed bruikbaar bij de restauratie van monumenten. ”Door glas te gebruiken als herstelmateriaal, versterk je monumenten terwijl duidelijk blijft welke delen authentiek zijn en welke gerestaureerd.”

Overheidstaak

Nijsse eindigde de uitzending met een oproep aan de bouwsector om glas te omarmen als bouwmateriaal. “Als ik in China ben, hebben zij daar maar één doel: kopiëren wat ik uitvind en dat verder ontwikkelen. Het wordt tijd dat bouwen met glas ook doorbreekt in Europa. Dat is ook een taak voor de overheid. Die moet het onderzoek naar bouwen met glas meer ondersteunen.” 

Luister hier de uitzending


ONDERNEMERSCHAP EN INNOVATIE

Over de auteur

Redactie Bouwmeesters