Veilig werken op hoogte met het TOPSAFE systeem van Smart Level Ladder

Door Marja Bastiaanse , 26 november 2018

Veilig werken op hoogte met het TOPSAFE systeem van Smart Level Ladder

Jaarlijks gebeuren er ontzettend veel ongelukken met een ladder. Uw evenwicht verliezen of naast een tree stappen is snel gebeurd! Vallen van hoogte staat dan ook op nummer 1 in de lijst van ernstige ongevallen op de werkvloer. Vooral een onstabiele ondergrond of een onstabiel stavlak (het vlak waar uw ladder tegenaan staat) vergroot de kans op een ongeval. Maar ook te ver zijwaarts werken, op de bovenste treden werken en gladde of vieze schoenen dragen, zijn enkele factoren die bijdragen aan het hoge percentage van ongelukken met ladders. Door het juiste materiaal te gebruiken in bepaalde situaties, kan je ervoor zorgen dat er minder ongevallen gebeuren.

Wanneer mag je een ladder gebruiken?

Veiligheid op de bouwplaats is de top prioriteit binnen elk bedrijf in de bouw- en infrasector. Daarom is het belangrijk om op een rijtje te zetten welke regels in acht moeten genomen worden als je werkt met een ladder of een ander hulpmiddel zoals een trap of steiger. De Arbocatalogus voor de bouw en infra en de Richtlijn Steigers geven een opsomming wanneer en hoe je een ladder of een steiger moet gebruiken. Zo mag een ladder gebruikt worden als het niet mogelijk is om een ander veiliger arbeidsmiddel te gebruiken door bv. ruimtegebrek, economische of veiligheid technische beperkingen. Daarnaast moet een ladder ook elk jaar gekeurd worden aan de hand van een inspectielijst.

Veilig met een ladder werken blijkt dus in de praktijk minder simpel dan verwacht. Hierbij enkele tips om het aantal ongevallen met ladders te doen dalen in uw bedrijf:

  • Zet de ladder/trap goed neer
  • Zet de ladder op een vlakke, stabiele ondergrond, zodat hij niet zomaar om kan vallen. Zorg dat de trap of ladder niet op losse plankjes, kratten of iets anders dat niet vast staat wordt geplaatst.
  • Zet de ladder onder een hoek van 75° ten opzichte van de ondergrond, waardoor hij niet eenvoudig weg kan glijden. Test dit door met uw schoenen tegen de poten van de ladder te gaan staan en uw armen recht naar voren te steken. De laddersport moet u dan gemakkelijk vast kunnen pakken.
  • Zet de ladder ook bovenaan vast, als dat mogelijk is.

TOPSAFE SYSTEEM van Smart Level Ladder

Onze partner Smart Level biedt de oplossing aan voor veilig werken met een ladder: het unieke Smart Level systeem. De onderkant van een ladder wordt stevig en stabiel neergezet door het unieke Smart Level systeem dat elke ladder tot een hoogteverschil van 19 cm waterpas zet.

Niet alleen het stevig en stabiel vastzetten van de ladder op de grond is belangrijk om ongelukken te vermijden, maar ook de bovenkant moet goed vast staan. Hiervoor heeft Smart Level onlangs het gepatenteerde Topsafe Systeem ontwikkeld waarbij de bovenkant van een ladder binnen één seconde muurvast gezet wordt na het aanbrengen van borgpennen.
Het TOPSAFE SYSTEEM is beschikbaar vanaf januari 2019. Bij Smart Level Ladder kunt u ook terecht voor vele soorten professionele ladders die EN 131-1 + 2, TÜV en GS gecertificeerd zijn met de laagste prijsgarantie.

Als lid van Bouwend Nederland profiteert u van 10% korting op de staffeltarieven. Kijk voor meer voordelen en informatie op de ledenvoordeelpagina van onze partner Smart Level Ladder.


VEILIGHEID OP DE BOUWPLAATS (ARBO)

Over de auteur

M. (Marja) Bastiaanse

Communicatiemedewerker Ledenvoordelen

Contactpersoon bij dit bericht

Elize Benard

Adviseur Dienstverlening Binnendienst