Dura Vermeer en GPS-Buddy: een vernieuwende en duurzame combinatie

Door Marja Bastiaanse , 28 november 2018

Dura Vermeer en GPS-Buddy: een vernieuwende en duurzame combinatie

Dagelijks kom je ze tegen. Of het nu rijdend over de verbrede A10 is of door een energiezuinige nieuwbouwwijk in Rijswijk, het karakteristieke groen-gele materieel van Dura Vermeer springt direct in het oog. Het meer dan 160 jaar oude bouwbedrijf met meer dan 2600 medewerkers dat actief is in woning- en utiliteitsbouw en infrastructuur, staat binnen de sector bekend als vernieuwend en duurzaam. Dag en nacht zijn de medewerkers van Dura Vermeer in touw om wonen, werken en mobiliteit van ons land naar een hoger plan te tillen. Voor materieel en materiaal dat op projecten van Dura Vermeer wordt ingezet beschikt het bouwbedrijf over een eigen materieeldienst. Dat loopt uiteen van bouwhekken, bouwliften, bouwketen en torenkranen tot vrachtwagens, asfalteringsmachines, spuitwagens en servicebussen. Het assortiment bestaat uit zo’n 9000 stuks uniek materieel. Een hele klus om dat goed en efficiënt voor projecten te organiseren. De oplossingen van GPS-Buddy dragen eraan bij om alles in goede banen te leiden.

Eenvoudig bestelproces

Marco Tieleman, vestigingsmanager bij Dura Vermeer, vertelt hoe zijn mensen de dagelijkse operatie runnen met o.a. de oplossingen van GPS-Buddy. “Alle werken die wij als organisatie in opdracht hebben, bestellen hun materieel bij ons. Heel simpel gezegd betekent dit in de praktijk dat uitvoerders inloggen op een web portal en daar bestellen wat ze nodig hebben. Materieel is trouwens een breed begrip, dat gaat bij ons van koffie tot huisvesting en van kruiwagen tot kraan.” Deze diversiteit aan materieel zorgt ervoor dat Dura Vermeer verschillende manieren van doorbelasting hanteert. Verbruiksartikelen zoals bijvoorbeeld metselspecie en koudasfalt worden als artikel verkocht. Gebruiksartikelen zoals bijvoorbeeld kruiwagens, worden doorbelast op basis van ‘koop en terugkoop’. Daarnaast is er nog de categorie middelen en materieel, deze worden verhuurd.

Overzicht en inzicht

“Voor de grotere verhuur items, de servicebussen en de vrachtwagens gebruiken wij de oplossingen van GPS-Buddy. De toepassingen zijn divers, van het registreren van draaiuren, het controleren van klantopdrachten tot het snel kunnen inspelen op een storing of defect. Het bijhouden van de draaiuren is essentieel, omdat daar ook het onderhoud aan gekoppeld is. Ook voor het controleren van klantopdrachten maken we gebruik van GPS-Buddy. Als wij bepaalde machines verhuren aan een werk en er wordt aangegeven dat een machine op een bepaalde dag niet gebruikt wordt, dan zetten wij die machine op de bewuste dag in de parkeerstand. Door in GPS-Buddy een I/O rapport te draaien kunnen we zien of de machine daadwerkelijk niet gebruikt is.”

Mocht een machine op een werk staan en gekeurd moeten worden, dan zien de medewerkers van de materieeldienst real-time in de studio-/webomgeving of op de planner app de locatie van die machine. De medewerkers van de servicedienst of keuringsinstantie kunnen daardoor direct naar de actuele locatie. Hierdoor wordt er zeer efficiënt gewerkt en wordt de tijd dat een machine stil staat tot een minimum beperkt. Mocht een machine onverhoopt defect zijn, dan is bovendien snel te zien waar de dichtstbijzijnde vervangende machine zich bevindt. Informatie die essentieel is om ervoor te zorgen dat er geen vertraging op de bouw wordt opgelopen.

Duurzaam

Naast al deze mogelijkheden om stilstand te voorkomen en snel te kunnen ingrijpen bij calamiteiten, bieden de oplossingen van GPS-Buddy nog een bijkomend voordeel. Om in te kunnen schrijven op projecten is het belangrijk om inzichtelijk te maken wat de invloed van een werk is op mens en omgeving. Bovendien worden bij uitvragen van tenders steeds vaker gevraagd welke middelen er worden toegepast en welk materieel er wordt gebruikt, zodat bijvoorbeeld de CO2-uitstoot zoveel mogelijk wordt beperkt. Naast een transparant overzicht van het te gebruiken materieel en de actuele afstanden tot een werk is het zelfs mogelijk om van elk voertuig dat op een werk komt, via de mobiele GPS-Buddy systemen, de ritgegevens te administreren. Zo worden alle gegevens die van invloed zijn op de CO2-uitstoot eenvoudig en transparant inzichtelijk gemaakt.

Als lid van Bouwend Nederland profiteert u van 25 procent korting op hardware en accessoires en 40 procent korting op installatie, instructie en inbouw. Kijk voor meer voordelen en informatie op de ledenvoordeelpagina van GPS-Buddy.Over de auteur

M. (Marja) Bastiaanse

Communicatiemedewerker Ledenvoordelen

Contactpersoon bij dit bericht

Elize Benard

Adviseur Dienstverlening Binnendienst