BNR Bouwmeesters: coatings in de bouw

Door Redactie Bouwmeesters , 15 november 2018

BNR Bouwmeesters: coatings in de bouw

Bruggen, tunnels, gebouwen, overal zit wel een coating op. In het kader van de Week van de Oppervlaktetechnologie dook Bouwmeesters met de uitzending van maandag 12 november in coatings in de bouw: waar zijn ze goed voor en wat kunnen we er nog meer mee? Zo zijn er nu coatings die energie opwekken. 

Te gast in de studio waren:


Bart Erich, onderzoeker van coatings in de gebouwde omgeving bij TNO
en
Hans van der Weijde, programmadirecteur a.i. bij Tata Steel.

Energiepositief flatgebouwt

Coatings dienen traditioneel twee doelen, materiaal beschermen en verfraaien. Maar daar komen nu nieuwe functionaliteiten bij. Erich: “Coatings kunnen ook licht en warmte reflecteren en er zo voor zorgen dat het koel blijft in een gebouw. Maar warmte binnenhouden kan met coating ook, door deze als een soort zonnepanelen te gebruiken.” Coatings bieden daarmee volgens Erich een uitkomst nu huizen in Nederland van het gas af moeten. In het kader van het Europese project Horizon 2020 werkt Erich met zijn team nu toe naar het ‘energiepositief’ maken van een heel appartementengebouw door onder andere het gebruik van innovatieve coatingtechnologie. De renovatie van het complex staat gepland voor 2020.

Slimme stickers

“Oorspronkelijk werd coating toegepast om materiaal een langere levensduur te geven. Maar ook wij kijken nu naar coatings die elektriciteit kunnen opwekken”, vulde Van der Weijde van Tata Steel aan. Hij wees erop dat in Engeland al een kantoorgebouw staat dat mede door het gebruik van speciale coatings volledig energieneutraal is. Als voorbeeld van duurzame coatings in de praktijk in Nederland wees hij op de bal van aluminiumbuizen die langs de ringweg van Eindhoven staat: “Door de coating is die esthetisch mooi, maar ook functioneel duurzaam met nauwelijks onderhoud.”

Zelfherstellende coating

Voor minder onderhoud wees Erich ook op de signalerende coating die hij met zijn team ontwikkelde: “Die analyseert zelf of het materiaal eronder aan onderhoud toe is en signaleert dat dan.” Hij legde uit dat de technologie erachter vergelijkbaar is met stickers op ruitenwissers die verkleuren als een ruitenwisser aan vervanging toe is. Een vergelijkbare technologie wordt toegepast op stalen bruggen, lichtte Van der Weijde toe: “Die coating registreert elektrische weerstand, wat een indicatie is voor het moment waarop zo’n brug aan onderhoud toe is.” Erich wees ook nog op een nieuwe alternatieve vorm van coating, waarbij gebruik wordt gemaakt van schimmels: “Schimmels kunnen krassen net zo goed herstellen als chemische coatings. Ze zijn een zelfherstellende, duurzame en natuurlijke coating.”

Chroom-6

In de uitzending ging het ook kort over Chroom-6 dat in roestwerende grondverf zit waar onderhoudspersoneel van Defensie ziek werd. Van der Weijde wees erop dat Chroom-6 verf onveilig is als je het binnenkrijgt, maar dat je er veilig mee kan werken als je je aan de voorschriften houdt. Bouwbedrijven hoeven zich volgens hem geen grote zorgen te maken: “Chroom-6 verf is in de bouw al grotendeels vervangen door andere coatings of wordt dat in de komende paar jaar.” 

Luister hier naar de uitzending


DUURZAAMHEID

Over de auteur

Redactie Bouwmeesters