Duurzaamste huis van Nederland gebouwd door Lidbedrijf Kuijsten Kwaliteitsbouw uit Heeze

Door Joelka van Daal , 26 november 2018

Duurzaamste huis van Nederland gebouwd door Lidbedrijf Kuijsten Kwaliteitsbouw uit Heeze

In de categorie ‘Vrijstaande woning tussen 1945 – 2000’ is de woning van de familie Zwartendijk uit Heeze (Kuijsten Kwaliteitsbouw uit Heeze) door een deskundige jury gekozen tot het ‘Duurzaamste huis van Nederland’.

De jury bestond uit vijf deskundigen met een verscheidenheid aan expertise; Ad Straub (TU Delft), Leen van Dijke (Stroomversnelling), Fenneken Anneveld – van Wesel (Architecte), Frans van Dijk (GWBO) en Jan Tjemme van Wieringen (MilieuCentraal). De jury was blij verrast toen bleek dat een totaal van 110 woningen was aangemeld. Het leverde een geweldig aantal sprekende en enthousiasmerende verhalen op, waarvan er veertig werden genomineerd. Gezien de variatie aan woningen, genomen maatregelen en verhalen was het een uitdaging om een winnaar aan te wijzen. Toch was de jury unaniem in haar besluit en koos winnaars in vier verschillende categorieën.

Nul-op-de-Meter woning
Om ons ideaal om een traditionele woning te transformeren in een duurzame woning te kunnen verwezenlijken, zijn we op zoek gegaan naar een woning die qua ligging, dakoppervlak en staat daarvoor geschikt was. Die woning hebben we gevonden.
We zijn direct gestart om onze woning om te bouwen naar een duurzame woning. Hoewel nog niet alle werkzaamheden zijn uitgevoerd, levert de woning nu al meer energie op dan ze gebruikt. De schil van de woning is grondig aangepakt. Gekozen is daarbij o.a. voor 18 cm buitengevelisolatie (tot op de fundering), de plaatsing van goed isolerende kozijnen, ramen (triple glas) en deuren in de gevel, die met toepassing van stelkozijnen en dichtingsband luchtdicht in de gevel zijn geplaatst, vervanging van de vloeren en de complete vernieuwing van het dak door plaatsing van 28 cm passief huis dakplaten. Een stukje groendak wordt later nog aangelegd. De energievoorziening wordt inmiddels verzorgd door 32 zonnepanelen, 4 zonnecollectoren gekoppeld aan een zonneboiler (500ltr) en een warmtepomp met 4 geboorde putten (100 mtr diep) voor bodemwarmte. In huis is ruimte gemaakt voor de benodigde installaties.
Voor de ventilatie hebben we een centrale ventilatieunit met warmteterugwinning. Voor verwarming en ventilatie van de slaapkamers zijn Climarads eveneens met warmteterugwinning geïnstalleerd.
Onze woning is afgekoppeld van het gasnet.

Aandacht voor duurzaam wonen
De Verkiezing van het ‘Duurzaamste Huis van Nederland’ is een initiatief van de Nationale Duurzame Huizen Route. De Provincie Noord-Brabant is één van de vijf provincies die de verkiezing mogelijk maakt. ‘Doormiddel van de verkiezing is duurzaamheid bij een groot publiek onder de aandacht gebracht,’ vertelt organisator Eva Petra Simon. ‘Als organisatie willen wij iedereen bedanken die heeft meegedaan en zich zo heeft ingezet om duurzaam wonen onder de aandacht te brengen. Dat is winst voor iedereen.’ Meer informatie is te vinden op www.duurzamehuizenroute.nl/verkiezing


DUURZAAMHEID ENERGIEZUINIGE BESTAANDE BOUW DUURZAME BOUWPROCESSEN

Over de auteur

J. (Joelka) van Daal

Verenigingsmanager afdeling Oost Brabant e.o.