Optimale bescherming voor medewerkers in de (natte) winterperiode

Door Redactie, 12 december 2018

Optimale bescherming voor medewerkers in de (natte) winterperiode

We hebben in Nederland minder te maken met erg koud winterweer (slechts 10 procent van het totale arbeidsjaar), dan met veel neerslag en wind. Het is dan ook belangrijk om werknemers wind- en waterdichte kleding aan te bieden. Maar als die kleding vervolgens onvoldoende ademend is, is deze niet geschikt als doorwerkkleding. Dan krijgen uw medewerkers het sneller koud, last van spierkrachten en kunnen ze niet meer optimaal werken en vergroot dit het risico op ongevallen.

Waarom doorwerkkleding?

Het menselijk lichaam beschermt zichzelf tegen afkoeling door te transpireren. Een vochtig lichaam koelt tot veertig keer sneller af dan een droog lichaam. Wanneer het lichaam niet droog is zullen de isolerende lagen ook niet goed werken, Andersom wanneer het lichaam droog is blijf je warmer met mínder isolatie (lees minder dikke jas). Dit is met name van belang wanneer na lichamelijke arbeid er even gestopt wordt: draagt uw medewerker een onderlaag die veel vocht opneemt, dan zorgt dit voor snelle afkoeling omdat de huid te vochtig blijft.

Innovaties uit andere branches

Kledingfabrikanten zoals Helly Hansen halen een behoorlijk gedeelte van hun expertise uit de sport, bergsport, watersport en offshore. Gevolg is dat ze voor doorwerkkleding weten wanneer een jas warm is, optimale isolatie combineert met vrijwel geen kans op transpireren en ook nog eens comfortabel is om te dragen. Uit de sport komt ook het klassieke drie-lagen principe. Het drie-lagen systeem is gebaseerd op drie lagen, maar is nog steeds verreweg de beste oplossing. Ondanks de opkomst van onder andere softshell jacks.

  • Basislaag (thermokleding): deze laag zorgt ervoor dat de huid droog blijft en voert zweet en vocht af naar de volgende laag, zo blijft het lichaam droog en warm.
  • Isolatielaag: deze laag van fleece houdt lucht vast. Stilstaande lucht is de beste isolatie tegen kou. Tegelijkertijd ventileert de laag bij overmatige hitte en voert het vocht door de stof heen af, ook weer om het lichaam droog en warm te houden.
  • Beschermende laag: deze laag beschermt tegen de (weer)elementen, is waterdicht en ademend. Het membraam in de stof zorgt ervoor dat het vocht naar buiten getransporteerd wordt, maar er geen vocht naar binnen komt.

Helaas is een zeer hoog percentage van de regenkleding en winterjassen gemaakt van PU-stretch, dit ademt vrijwel niet. Dit houdt in dat je van binnen bijna even vochtig wordt als buiten en is dan ook niet geschikt als doorwerkkleding. Normering: Waterdicht en ademend.

Het huidig aanbod doorwerkkleding is ontworpen volgens de EN343 x y-norm, waarbij de X staat
voor de waterdichtheid en Y voor het ademend vermogen. Beiden kennen drie klassen, waarbij ‘3’ de hoogste klasse is.

Kleding die wind- en waterdicht is maar geen ademend vermogen heeft zal ervoor zorgen dat je het vrij snel koud zal krijgen omdat je bij fysieke arbeid gaat transpireren waardoor je enorm afkoelt. Daarom is EN343 de belangrijkste norm bij de beslissing voor het nemen van goede winterkleding. Afhankelijk van de werkzaamheden spelen er natuurlijk ook nog andere normeringen.

Doorwerkkleding is daarom ook verkrijgbaar als hoge zichtbaarheidskleding (EN ISO20471), hitte- en vlambestendige kleding (EN ISO11612), met elektrostatische eigenschappen (EN1149) en als Multinormkleding welke aan alle relevante certificering voldoet.

Ergonomische aspecten

De gebruiker dient bij zijn werkzaamheden zo weinig mogelijk last te ondervinden van het dragen van de beschermende kleding. Goed zittende beschermende kleding geeft de beste garantie dat het lichaam op een afdoende wijze wordt beschermd en dat de persoon de beschermende kleding ook wíl dragen. Houdt bij de keuze van de kleding naast de nodige bescherming ook rekening met draagcomfort, bewegingsvrijheid en gewicht om de acceptatie zo groot mogelijk te krijgen.

Tot slot, om het warm te houden moet u uiteraard ook rekening houden met goed schoeisel. Veelal wordt er gebruik gemaakt van laarzen met een bontvoering maar goede sokken zijn ook een zeer belangrijk onderdeel, deze zorgen ervoor dat ook de voeten droog blijven en daarmee niet te snel afkoelen. En als laatste zijn winterhandschoenen een belangrijk onderdeel. Ook hiervoor geldt een norm: EN511, beschermende handschoenen tegen koude.

Als u bovenstaande regels als leidraad neemt, kunt u met een gerust hart de koude winter tegemoet.Contactpersoon bij dit bericht

Elize Benard

Adviseur Dienstverlening Binnendienst