BNR Bouwmeesters: extreem weer

Door Redactie Bouwmeesters , 06 december 2018

BNR Bouwmeesters: extreem weer

Bouwmeesters dook in de uitzending van maandag 3 december in extreem weer: hoe gaan bouwwerkzaamheden door bij extreme hitte of kou? En wat mag wel en niet op de bouwplaats?

Te gast waren:

Chris Nijenhuis, projectleider natte infra (kunstwerken) bij samenwerkingsverband Sherpa (Arcadis, Croonwolter&dros en Hollandia)

en

Menno Bom, directeur van Infoplaza over het BouwSupport-weersysteem

en

Paul van der Burg, woordvoerder inspectie SZW over de regels voor de bouw bij extreem weer.

Weer of geen weer

Door klimaatverandering hebben we steeds vaker te maken met calamiteiten in de gebouwde omgeving. Onderhoud speelt daarom een steeds belangrijkere rol, zeker in het geval van infrastructuur. Projectleider Chris Nijenhuis van Sherpa lichtte dit toe: “Zowel warm als koud weer kan een probleem zijn. En of het nou 40 graden boven of onder nul is, onze monteurs moeten dan optreden.” Omdat objecten als bruggen en sluizen niet lang buiten bedrijf mogen zijn, hanteert Sherpa een functionele hersteltijd van twee uur; weer of geen weer. Om die reden is het volgens Nijenhuis belangrijk om al in de bouwfase voorzieningen aan te brengen die het onderhoud later vergemakkelijken: “Gelukkig komt dat bewustzijn er steeds meer.”

Extreem weer heeft nog meer gevolgen voor de bouw, waarschuwde Nijenhuis: “De levensduur van onderdelen wordt lastiger te voorspellen, het kan leiden tot moeilijkheden bij het transport van materiaal en tot gevaarlijke arbeidsomstandigheden zoals onderkoeling door kou, zware regen en wind. Volgens de inspectie SZW komt gevaarlijk werk in extreem weer nu nog weinig voor. “Wat we veel vaker zien, zijn ongevallen op vrijdagmiddag omdat men iets snel af wil maken,” legde Van der Burg uit. Vanuit de inspectie is er weinig regelgeving over veiligheid en extreem weer, omdat die regels in de bouw via de CAO zijn geregeld.

Dashbord

Het effect inschatten van weersomstandigheden op de bouw, is niet altijd eenvoudig. Infoplaza ontwikkelde hiervoor het Bouwsupport-weersysteem. Directeur Bom: “Bouwsupport biedt als dashboard direct inzicht. Je kan er projecten in zetten en je eigen werkbaarheidsgrenzen. Het dashboard laat dan direct zien of er vanwege het weer iets aan de hand is met je project.” Bouwsupport waakt ook over de invloed van weersomstandigheden op de kwaliteit van bouwmaterialen en of verwerking ervan nog wel kan. ”Als bouwbedrijf kun je heel specifiek kijken welke week geschikter is om bijvoorbeeld beton te storten of te gaan verven”, aldus Bom. Nijenhuis pleitte ook voor het meer gebruik maken van nieuwe technologie voor inspectie en onderhoud van bouwwerken, zoals drones en sensoren. Voor het beperken van de invloed van weersomstandigheden bij het onderhoud aan bouwwerken, kunnen die ook nog beter worden ‘ingepakt’, aldus de projectleider. 

Luister hier de uitzending.


VEILIGHEID OP DE BOUWPLAATS (ARBO)

Over de auteur

Redactie Bouwmeesters