Ledenvoordeel: strijden tegen stress op de bouwplaats

Door Redactie, 16 januari 2019

Ledenvoordeel: strijden tegen stress op de bouwplaats

Uw medewerkers zijn het kloppend hart van uw organisatie. Dan is het extra belangrijk dat ze fysiek en mentaal gezond zijn. Uit onderzoek blijkt dat 53 procent van de medewerkers stress ervaart op het werk en 23 procent geeft aan met burn-out klachten te kampen. Wie goed in zijn vel zit, presteert beter en verzuimt minder.

Verzuim als gevolg van stress is bij veel bedrijven verzuimoorzaak nummer 1. Iedere dag krijgen medewerkers ermee te maken. Onregelmatig werken, een verandering binnen de organisatie en een hoge werkdruk vragen om goede ondersteuning. Wie te vaak of langdurig last heeft van stress, loopt het risico op allerlei psychische en fysieke klachten. Door stress te bespreken kunt u de gevolgen beperken en samen op zoek gaan naar een passende oplossing.

Voorkomen is beter dan genezen

Het tijdig bespreekbaar maken van stress kan bij uw medewerkers een gedragsverandering teweeg brengen. Hierdoor verbeteren zij hun dagelijks functioneren en zijn ze mentaal beter weerbaar in stressvolle situaties. Waar eerder de focus lag op het tegengaan van verzuim op de korte termijn wordt steeds meer de nadruk gelegd op preventie en langetermijnoplossingen. In het kader van ‘voorkomen is beter dan genezen’ biedt onze voordeelpartner Zilveren Kruis gezondheidsoplossingen gericht op het voorkomen van uitval, zoals bijvoorbeeld “Goed in je vel, beter in je werk’’, een traject voor het hanteren van stress. Het helpt medewerkers zo het beste uit zichzelf te halen.

Werk en privé in balans

Mensen die continu onder stress staan zijn geneigd om minder te bewegen, onvoldoende te slapen en ongezonder te eten. Terwijl deze zaken juist zorgen voor een vitale geest in een vitaal lichaam. De grenzen tussen werk en privéleven vervagen steeds meer, mede door het gebruik van een smartphone en flexibel werken. Een goede work-lifebalance, oftewel het in balans houden van werk en privé, is dan belangrijk. Dit betekent bewust bezig zijn met de weekindeling en prioriteiten stellen. Daardoor zijn medewerkers minder gestrest, vitaler en productiever. En wanneer medewerkers zich fitter voelen, zijn ze beter inzetbaar. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat organisaties met een programma gericht op de balans tussen werk en privé minder te maken hebben met burn-out dan organisaties zonder zo’n programma. Het voorkomen of verminderen van stress leidt tot een lager verzuim. En dat draagt weer bij aan het succes van een organisatie.

Emotionele intelligentie

Organisaties kunnen niet zomaar voorbijgaan aan stressvolle levensgebeurtenissen, zoals het verlies van een dierbare of een ongeval. Op het werk mag hier meer aandacht voor zijn. Emotionele intelligentie betreft de manier waarop leidinggevenden en medewerkers met emoties omgaan, van zichzelf en van anderen. Hierdoor ontstaat meer onderlinge verbinding. Oprechte interesse en compassie tonen, luisteren en respect hebben voor elkaar doen veel goed. Het creëren van een emotioneel veilige omgeving zorgt voor meer betrokkenheid en hogere prestaties.

Pakketten Zilveren Kruis

Pakket Voordeel
Present! Visie • Inzicht in beleid, risico’s en rendement gezondheidsmanagement
• Koersbepaling met onze specialisten
• Ontwikkel draagvlak voor gezondheidsmanagement
Present! Persoonlijk • Gezondheidsoplossingen voor de individuele medewerker
• Energieker leren leven dankzij inspirerende workshops
Present! Samen • Breng verzuimrisico’s in kaart
• Energieker leren leven dankzij inspirerende workshops
• Alle medewerkers vitaal aan het werk

BNL Academy training 'Grip op ziekteverzuim'

Wilt u leren omgaan met ziekteverzuim binnen uw organisatie?Contactpersoon bij dit bericht

Elize Benard

Adviseur Dienstverlening Binnendienst