Herstellen, verbeteren en toekomstbestendig maken

Door Redactie, 08 januari 2019

Herstellen, verbeteren en toekomstbestendig maken

In Turkije een historisch dertiende eeuws badhuis 2,2 kilometer verderop verplaatsen? Bresser doet dat en met succes. Zo ook met een monumentaal appartementencomplex van 18.000 ton in Azerbeidzjan, tot op heden het zwaarste gebouw ter wereld. Verplaatsen: verticaal of horizontaal? Een zwaar monumentaal pand of een licht gebouw? “Wij regelen het”, vertelt directeur Taco Bresser. “En normaliter verbeteren we ook de fundering.”

Ieder project vormt voor familiebedrijf Bresser een uitdaging om op een slimme manier op te lossen met bestaande technieken. Bresser: “Eenvoudig gezegd, wij zijn funderingsverbeteraars en verplaatsen objecten. Voordat je een gebouw verplaatst, moet je de fundering verbeteren, bijvoorbeeld door het trillingsvrij aanbrengen van palen.”

Aardbevingsbestendig

Bresser heeft inmiddels aardig wat ervaring als het gaat om het aanbrengen van aardbevingsbestendige constructies. Verplaatsen hoeft dan vaak niet. “Alles blijft op zijn plek staan. In Groningen hebben we een bevingsbestendige constructie gemaakt voor een appartementencomplex. Per paal werd een opvangconstructie geplaatst, zodat de 220 mortelschroefpalen konden worden doorgezaagd en ingekort. In deze ontstane ruimtes zijn vervolgens aardbevingsisolatoren op de millimeter nauwkeurig geplaatst tussen stalen, permanente- op maat gemaakte, opvangconstructies. Eigenaren en gebruikers kunnen vervolgens weer met vertrouwen gebruik maken van hun woning of gebouw.”

Precisiewerk

Bresser is meer dan 40 jaar gespecialiseerd in funderingsverbetering, aardbevingsbestendig maken, vijzelen en verplaatsen van uiteenlopende objecten in binnen- en buitenland, met eigen personeel en vaste inhuur van bijna 50 mensen. Met Taco Bresser staat de tweede generatie aan het roer. Ieder project is weer anders en vraagt om logisch nadenken in combinatie met innovatieve oplossingen. “Vorig jaar hebben we een 44 meter hoge Philips-schoorsteen in Roosendaal 450 meter verplaatst. Eigenlijk een soort breipen die je verticaal in evenwicht moet houden. Totaal anders weer dan het monumentale Drents koetshuis wat we tweemaal 25 meter hebben verplaatst. Ieder project vraagt weer om een andere techniek; verrijden op SPMT’s, verschuiven op schuifbanen of geheel of in delen oppakken met een kraan. Het blijft precisiewerk en is steeds een uitdaging. Wat dat betreft is ons werk geen routine.”

Energieopslag

Momenteel is funderingsproblematiek volop in het nieuws. Door dalend grondwater komen houten palen droog te staan en dreigt paalrot. Dat ontgaat Bresser uiteraard ook niet. “Helaas is er in Nederland veel funderingsproblematiek. Nederland zakt circa één centimeter per jaar. Wij kunnen dat herstellen, natuurlijk. Maar ik vind het ook onze plicht een stap verder te gaan, een verbeterslag te maken. Bresser onderzoekt momenteel hoe funderingsverbetering kan worden gecombineerd in combinatie met energieopslag. Uiteraard willen we in Nederland bestaande gebouwen behouden. Deze moet je niet alleen herstellen en verbeteren, maar ook toekomstbestendig maken.”

Meer weten? Kijk op www.bresser.nu


ONDERNEMERSCHAP EN INNOVATIE