Regiodag Zuid: Inspirerende dag in ‘industriële kathedraal’ | 7 februari 2019

Door Redactie, 08 januari 2019

Regiodag Zuid: Inspirerende dag in ‘industriële kathedraal’ | 7 februari 2019

Elk jaar zijn zeker tweehonderd mensen van de partij op de regiodag van regio Zuid. Dit jaar vindt de Regiodag plaats op 7 februari 2018. Decor is de voormalige treinenwerkplaats in Tilburg. Aandacht voor actuele thema’s in de bouwsector, demonstraties van innovaties; zomaar enkele programmaonderdelen van de regiodag. Regiomanager René Meyboom: “Het wordt absoluut een informatieve en inspirerende dag”. Klik hier voor meer informatie en aanmelden »

LocHal Tilburg

Een ‘industriële kathedraal’ wordt de LocHal in Tilburg genoemd. Jaren geleden verloor het zijn functie als treinenwerkplaats. CIVIC architects heeft in samenwerking met Braaksma & Roos architecten, ingenieursbureau Arup en interieurarchitect Petra Blaisse van Inside Outside het gebouw in een volledig nieuw jasje gestoken. Het heeft nu een publieke functie en biedt onderdak aan de bibliotheek, Seats2Meet en verschillende kunstbalies.

Ingrid van der Heijden van CIVIC architects: “De LocHal bestaat uit twee geschakelde gebouwen, wat in feite overdekte kraanbanen waren. De relatie van ons ontwerp met het monument is groot. We hebben het gebouw vooral heel open en beleefbaar gehouden.” Centraal in de vernieuwde LocHal staat een open trappenlandschap; een publieke plek die Tilburg volgens Van der Heijden nog niet had.

Een andere eyecatcher is de glazen hal op de eerste etage, vol in het licht van buiten. De gemeente Tilburg heeft deze hal voor een symbolisch bedrag gekocht van de gemeente Amsterdam. Opvallend is het klimaatconcept van de LocHal. “Het is ondoenlijk om zo’n groot monument volledig te klimatiseren. Er is gewerkt met drie klimaatzones waarbij goed is gekeken naar de functie. In vergader- en concentratieruimtes is het bijvoorbeeld belangrijker dat er voldoende frisse lucht en een constante temperatuur is, dan wanneer je tussen de boekenkasten loopt.”

De LocHal is uitgebreid met een travee aan de zuidzijde: het stadsbalkon. “Een welkomstgebaar voor de bezoekers”, vertelt Van der Heijden. “Dit gebouw was altijd al het mooiste meisje van de klas, en volgens mij zijn we erin geslaagd om dit zo te houden.”

Kom ook naar de Regiodag!

Elk jaar zijn zeker tweehonderd mensen van de partij op de regiodag van regio Zuid. Dit jaar staat ze weer een gevarieerde dag te wachten. Die begint met een plenair deel waarin Maxime Verhagen ingaat op actuele thema’s in de bouw. Twee keer vinden er pitches plaats door innovatieve studenten van de TU Delft en HZ Universities. Ingrid van der Heijden komt aan het woord over de totstandkoming van de LocHal.

Daarna is het tijd voor acht workshops, die elk twee keer worden gegeven. Er is onder meer keuze uit een workshop over het exoskelet, aanbesteden en contracteren, en over een tool die huiseigenaren laat zien wat hun investeringen in duurzaamheid opleveren. Ook is een slaapgoeroe present die vertelt over het belang van slaap. “En natuurlijk is er volop gelegenheid om te netwerken”, besluit Meyboom.

Klik hier voor meer informatie en aanmelden »


ONDERNEMERSCHAP EN INNOVATIE

Contactpersonen bij dit bericht

Rene Meyboom

Regiomanager Zuid

Agniet Vos

Secretaresse Regio Zuid