Ervaringen uitwisselen bij de Victory Boogie Woogietunnel

Door Redactie, 08 januari 2019

Ervaringen uitwisselen bij de Victory Boogie Woogietunnel

De rol van interne ingenieurs bij bouwbedrijven is veranderd. Procesmanagement en leidinggeven in de ontwerpfase worden steeds belangrijker. Daarom ontwikkelde de Vakgroep Ingenieursbureaus (VIB) van Bouwend Nederland de Leergang Ontwerpmanagement. Eind september was er een terugkomdag van alle deelnemers om inspiratie op te doen en ervaringen uit te wisselen met andere bouwbedrijven. De ingenieurs waren te gast bij de bouwplaats van de Rotterdamsebaan in Den Haag.

Ingenieurs van een bouwbedrijf moeten binnen hun ontwerp altijd rekening houden met de uitvoering van het project én met het latere beheer en onderhoud. “Dat vraagt een meer integrale manier van werken dan bij een onafhankelijk bureau”, zegt Paulus Eckhardt, Director Design & Engineering bij Ballast Nedam en voorzitter van de VIB, de belangenbehartiger van ingenieursbureaus binnen bouwondernemingen.

BIM en ontwerpprocessen

De vakgroep telt dertien leden maar het gaat vaak om afdelingen van een paar honderd medewerkers, verduidelijkt Eckhardt. “De VIB maakt namens hen afspraken over onderwerpen als BIM, ontwerpprocessen en marktvisie en zit daarvoor regelmatig om tafel bij opdrachtgevers als Rijkswaterstaat. Daarnaast doen we inspiratie op bij andere sectoren zoals de scheepsbouw om te leren van hun ontwerpprocessen.”

Kennis delen

Acht jaar geleden ontwikkelde de VIB samen met Bureau de Bont de Leergang Ontwerpmanagement om ontwerpmanagers bewust te maken van hun toegevoegde waarde en rol binnen het integrale bouwbedrijf. “In de leergang bespreken deelnemers in kleine groepen hun praktijkervaringen en komen ze tot constructieve oplossingen”, vertelt René Beurze, lid van de stuurgroep Leergang Ontwerpmanagement en directeur van Volker InfraDesign. “De ontwerpmanager krijgt een steeds prominentere rol in het proces. Wij willen onze leden leren uit de klassiek reactieve rol van projectmanager te stappen en vroeg de leiding te nemen in de ontwerpfase. De kracht van de leergang is dat we kennis delen over bedrijven heen, en zo de sector in zijn geheel beter maken.”

Kunstwerk

Inmiddels hebben 148 deelnemers de leergang gevolgd en werden naast dertien cursussen ook een aantal terugkomdagen georganiseerd. Tijdens deze derde terugkomdag stond het inspirerende project de Rotterdamsebaan in Den Haag centraal; een nieuwe weg die de snelwegen (A4/A13) en de Centrumring met elkaar verbindt om de bereikbaarheid van Den Haag te vergroten. Jos Kamphuis, ontwerpleider bij Ballast Nedam, volgde vijftien maanden geleden de leergang Ontwerpmanagement. “Het was leerzaam om te zien hoe we allemaal met dezelfde problemen te maken hebben. Iedereen gaf openheid van zaken en dat leverde een hoop herkenning op.” Dat is precies het belang van de vakgroep, beaamt Harry Wisse, secretaris van de vakgroep bij Bouwend Nederland. “Het gaat om kennisdeling. Als we van elkaar kunnen leren, maken we de sector samen veel sterker. Dat tilt het vakmanschap naar een hoger niveau.”Contactpersoon bij dit bericht

Harry Wisse

Accountmanager Bouw & Infra Groot