De contouren beginnen te verschuiven in Utrecht

Door Jan Overtoom , 09 januari 2019

De contouren beginnen te verschuiven in Utrecht

Als het Cobouw Café van 8 januari in Amersfoort een voorbode is van wat er verder in het land komen gaat, dan lijkt er meer ruimte te komen voor woningbouw. Voor politici van links tot rechts bleek het Utrechtse groen in ieder geval niet meer zo heilig.

In aanloop naar de provinciale statenverkiezingen van 20 maart organiseren Bouwend Nederland en Cobouw voor alle provincies een Cobouw Café om met politici te praten over provinciale bouwgerelateerde hete hangijzers. In de provincie Utrecht was dinsdagavond 8 januari een levendige bijeenkomst in Het Ketelhuis in Amersfoort. Samen met Cobouw journalist Thomas van Belzen peilde Bouwend Nederland-voorzitter Maxime Verhagen bij een aantal politici hoe de woningbouwvlag erbij hangt in het hart van het land. Naast gedeputeerde Pim van den Berg, VVD lijstrekker André van Schie en zijn Groen Links collega Huib van Essen maakte ook Ed de Groot, directeur Lekstede Wonen en voorzitter Regioplatform Woningcorporaties Utrecht, deel uit van het forum.

Verder kijken dan de stad

Rode draad van de avond was de forse opgave waar Utrecht voor staat; tot 2030 moet er 71.000 nieuwe woningen worden gebouwd. Het huidige beleid stelt dat dat binnenstedelijk moet gebeuren, binnen de zogenaamde rode contouren. Volgens D’66 gedeputeerde Pim van den Berg kan dat ook prima en ligt de provincie goed op koers. Bouwers merken echter dagelijks dat de realiteit toch anders is. De enorme hoeveelheid procedures, eisen en restricties maken het een onhaalbare kaart om de opgave binnen de gestelde tijd alleen binnen de stad te realiseren. Dat moet dus anders. Ze kregen daarin bijval van VVD-lijstrekker André van Schie. Hij benadrukte dat binnenstedelijke uitbreiding erg belangrijk is, maar dat er meer nodig is. Dat bouwen buiten de rode contouren mogelijk moet worden, dat kleinere kernen grotere kansen moeten krijgen. De lijsttrekker gaf aan dat zijn partij daar na de komende verkiezingen in de onderhandelingen over het college-akkoord hard op gaat inzetten. Ook pleit hij voor het bouwen in de polder Rijnenburg. Een locatie die nu al binnen de rode contouren ligt.

(tekst loopt door onder de foto)

Luisteren naar de burgers

De VVD lijkt steun uit onverwachtse hoek te krijgen want namens Groen Links pleitte Huib van Essen er niet alleen voor om er serieus werk van te maken om wat er binnen de rode contouren gebouwd kan worden nu eens écht te gaan bouwen. Ook wil Groen Links graag versoepeling van het huidige beleid, meer ruimte voor kleine kernen om aan de randen van de Rode Contouren woningen te kunnen bouwen.
CDA ziet die koers eveneens als noodzakelijk omdat woningbouw binnen de huidige restricties simpelweg te langzaam gaat. De coalitiepartij voegde daar nog aan toe dat, zoals Maxime Verhagen ook al geruime tijd aangeeft, het belangrijk is de burgers te vragen wat zij willen. Gaan de Utrechtse gezinnen voor een flatje in een buitenwijk van de stad of hebben ze liever een huis met een tuin in het groen?

Positief perspectief

Vanzelfsprekend kwam het capaciteitsprobleem binnen de bouw ook ter sprake. Het tekort aan bekwame vakmensen en de lage instroom baren zorgen. Maar duidelijk is ook dat continuïteit en de mogelijkheid voor een gezonde ontwikkeling, de sector aantrekkelijker maken om in te werken. En dat stagnerende woningbouw daar niet bij helpt. Ook daarom was het goed om te horen dat de contouren aan het verschuiven zijn in de centraal gelegen provincie en dat het merendeel van de Utrechtse politici er heil in ziet om de rode contouren wat groener te maken.

Het volgende Cobouw Café in de regio Randstad Noord is op 12 maart in de Lichtfabriek in Haarlem.
Meer informatie over de Cobouw Cafés vindt u op onze informatiepagina. Daar is ook een link naar de site van Cobouw Café, met de data en locaties van de overige bijeenkomsten én de mogelijkheid om u aan te melden en er zelf bij te zijn.


WONINGMARKT

Over de auteur

Jan Overtoom

Regiomanager Randstad Noord van Bouwend Nederland