Korte films over duurzame initiatieven en innovaties. Bekijk ze nu!

Door Jan Overtoom , 14 januari 2019

Korte films over duurzame initiatieven en innovaties. Bekijk ze nu!

Bekijk onderstaande korte films van Provincie Noord Holland over snel bouwen, duurzaamheid, instroom van nieuw personeel in de bouw, en je huis energie zuiniger maken.

Steenstriprobot maakt woningen razendsnel duurzaam
De innovaties om woningen energiezuiniger te maken volgen elkaar in hoog tempo op. Eén van de nieuwste uitvindingen is de steenstriprobot, waarvan er in heel Nederland nog maar twee in gebruik zijn.

Volgens directeur van fabriek Gevelelementen Gjalt Roo scheelt het gebruik van de robot een 'hoop mensenhandjes die er op dit moment toch niet zijn in de bouw.'

De robot in de fabriek in Heerhugowaard plakt razendsnel steentjes op nieuwe gevels. De gevels zijn bestemd voor bestaande rijtjeswoningen die zo in één klap duurzaam worden gemaakt.

Bekijk hier de film.


Het nieuwe bouwen: woningen van 'legosteentjes' in één dag in elkaar gezet
Nieuwbouwprojecten worden op grote schaal gasloos en duurzaam gebouwd. Een voorbeeld hiervan is Buitenspaarne, een nieuwe woonwijk vlakbij Spaarndam.

De woningen zijn in de fabriek gemaakt en in één dag op locatie als lego in elkaar gezet. Het voordeel van prefab bouwen is volgens Maurice Hadderingh van MorgenWonen dat je veel minder grondstoffen verbruikt en daarbij is de levensduur van de woningen langer.

Volgens de bewoners merken ze er weinig van dat ze in een ander soort woning wonen. Maar het is wel efficiënt en duurzaam. Plus: een lagere energierekening en dat is weer goed voor de portemonnee.

Bekijk hier de film.


Leren op de bouwplaats: "Gezellig, leerzaam en niet alleen voor jongens"
Er wordt flink gebouwd in Noord-Holland, maar tegelijkertijd is er een groot tekort aan personeel in de bouw. Om iets aan dat tekort te doen zijn er mbo-campussen opgezet waar leerlingen in de praktijk veel ervaring kunnen opdoen.

Ze gaan één dag per week naar school en de andere dagen werken ze onder toeziend oog van een leermeester op de bouwplaats. De leerlingen zelf zijn erg enthousiast: 'Ik kan lekker mijn energie kwijt', 'Het is gezellig met collega's' en door werkend te leren stimuleer je mensen de bouw in te gaan', zijn een paar reacties van de leerlingen.

Volgens Guido Lobel van Bouwmensen worden de leerlingen 'geworven, opgeleid en begeleid' in deze vorm van praktijkopleiding.

Bekijk hier de film.


Wonen in een voormalig kantoorpand: "Anders blijven ze toch leeg staan"
"Ik vind het fantastisch, anders blijven ze toch maar leeg staan." Mevrouw Gijzen-van Staveren woont nu een jaar in een voormalig kantoorpand van Philips. Dat het oude kantoor is getransformeerd tot woonruimte vindt ze heel goed, want er is een groot tekort aan woningen in Hilversum.

Het oude kantoorpand op het Lucent-terrein in Hilversum is omgebouwd tot 95 sociale huurappartementen. Het gebouw is van binnen volledig gestript en aan de buitenkant zijn balkons geplaatst.

'Mooi geworden', 'een perfecte locatie' en 'ik zou er wel willen wonen', zijn een paar van de reacties op het nieuwe wooncomplex. Ook andere Hilversummers lijken de gebouwrecycling wel te zien zitten. Maar niet ieder kantoorpand kan worden getransformeerd tot woningcomplex. Zo is het, volgens Leo de Ruiter van De Alliantie, bijvoorbeeld belangrijk dat de ruimte niet te diep is. Omdat er anders niet voldoende daglicht binnen kan komen.

Bekijk hier de film.


Wat je zelf kunt doen om je huis energiezuiniger te maken.
Isoleren, dubbel glas en tochtstrips: de meeste mensen hebben wel ideeën over het energiezuiniger maken van woningen. Maar wat zijn nu de beste maatregelen voor je eigen huis en hoe krijg je de financiering rond?

Het zijn vragen waar veel woningeigenaren mee rondlopen. Daarom heeft elke gemeente tegenwoordig een energieloket, waar adviseurs gratis en onafhankelijk advies geven over het verduurzamen van je huis.


Bekijk hier de film.Over de auteur

Jan Overtoom

Regiomanager Randstad Noord van Bouwend Nederland