BNR Bouwmeesters: Over BIM in de infra

Door Redactie Bouwmeesters , 17 januari 2019

BNR Bouwmeesters: Over BIM in de infra

Hoe staat het met het gebruik van het bouwinformatiemodel in de infrasector? Is het al BIM there, done that? Of loopt de sector nog hopeloos achter? In de BNR Bouwmeesters uitzending van maandag 14 januari vertelden Ballast Nedam en de gemeente Rotterdam hoe ze met BIM werken. 

Te gast waren:

- Peter Kanninga, commercieel directeur infra bij Ballast Nedam;
en
- Rolf Jonker, projectleider digitaal beheren en bouwen bij de gemeente Rotterdam.

BIM voorkomt fouten

Op 15 januari begon de jaarlijkse beurs van Infratech in Rotterdam. Tijdens deze beurs komen alle belangrijke innovaties in de infrasector aan bod, waaronder het bouwinformatiemodel (BIM). Lector Christoff Maria Ravesloot van de Hogeschool Rotterdam licht kort toe wat BIM inhoudt: “BIM is een mooi communicatiemiddel waarmee menselijke fouten voorkomen kunnen worden door automatisering. Ontwerpen kunnen sneller worden gevisualiseerd. Hierdoor blijven alle deelnemers aan een project naar hetzelfde kijken.” Naast snelle visualisatie biedt BIM ook mogelijkheden voor het koppelen van getallen, verkeersstromen en databases aan plannen en kostenberamingen. Het voorkomen van menselijke fouten betekent volgens Ravesloot grote besparingen voor de bouw.

Iedereen moet meedoen

Ondanks dat BIM veelbelovend is, bestaat er volgens Peter Kanninga een belangrijke randvoorwaarde voor succes: “Het is echt een werkwijze, dus het is belangrijk dat iedereen meedoet.” Dat zijn er volgens Rolf Jonker nu nog te weinig. “Een aantal spelers gaat de goede kant op, maar er zijn er ook die nog aan het leren zijn. In Rotterdam proberen we partners en bouwers daarmee te helpen, want BIM kan je niet alleen.” Vooral voor kleinere onderaannemers is het een uitdaging BIM volledig te omarmen. Grotere partijen als Ballast Nedam hebben daar minder moeite mee. “Wij werken er al jaren mee. En elk jaar intensiever. Het is als een vlek die zich snel verspreidt. Iedereen moet ermee aan de gang”, aldus Kanninga.

Digitalisering

Het digitale karakter van BIM betekent dat ICT en digitalisering een steeds grotere rol gaan spelen in de bouwsector. De ICT van bouwafdelingen moet daarom aansluiten op die van opdrachtgevers als gemeenten. Jonker: “Er zijn hiervoor landelijke open standaarden, maar die zijn deels nog in ontwikkeling. Als gemeente proberen wij zoveel mogelijk aan te sluiten bij deze standaarden.” Dat geldt ook voor grote bedrijven als Ballast Nedam.

Kansen door gaming

Bedrijven als Ballast Nedam zien ook intern veel veranderen. “We worden steeds meer een ICT-gerelateerd bedrijf. Er werken tegenwoordig mensen bij ons die ook in de gamingindustrie aan de slag hadden gekund,” licht Kanninga toe. Als voorbeeld van een project waar gamingtechnologie aan bod komt, noemt Kanninga de Blankenburgtunnel in Rotterdam: “We kunnen bijvoorbeeld een simulator creĆ«ren waarin onze opdrachtgever virtueel door de tunnel rijdt. Zo houden we nu al brandoefeningen in tunnels die nog moeten worden gebouwd. Eventuele aanpassingen op last van de brandweer voeren we gelijk in. Vroeger kon dat pas als de tunnel klaar was.” De benodigde technologie wordt door Ballast Nedam allemaal in-house ontwikkeld.

Slimme brillen

Als ander voorbeeld van een succesvol BIM-project in Rotterdam noemt Jonker het vervangen van een riool in oud Crooswijk: “Met 3D-technologie hebben we de situatie inzichtelijk gemaakt en de bodemverzakking kunnen incalculeren. Dat moest vroeger handmatig, dus dit is sneller en voorkomt menselijke fouten.” Bij Ballast Nedam wordt er gebruik gemaakt van BIM-technologie in combinatie met Google Glass, de door Google ontwikkelde bril. “Onze lassers dragen brillen waarop het BIM-model geprojecteerd kan worden. Zij hoeven dat vervolgens alleen maar na te maken. Ook dat voorkomt fouten”, aldus Kanninga.

Beide gasten voorspellen in de toekomst een nog bredere toepassing van BIM. “Binnenkort kunnen we projecten ook terugkoppelen naar bewoners van een wijk”, voorspelt Jonker. “Dat is dit jaar al te realiseren.”

Luister hier de uitzending
 


ONDERNEMERSCHAP EN INNOVATIE

Over de auteur

Redactie Bouwmeesters