Vorst..... wat nu?

Door Roeland Contzé , 18 januari 2019

Vorst..... wat nu?

De temperatuur daalt en u wilt weten of de vorst-ww normen zijn of worden gehaald. Welke stappen zet u om te weten óf de norm is gehaald, hoe u de vorstdag moet melden en hoe het uitgebreid bouwweer van Bouwend Nederland u daarbij kan helpen. 

Melden van een vorstdag bij UWV

Als uw werknemers niet kunnen werken vanwege een vorstdag en u wilt een beroep doen op vorst-WW, dan moet u dit bij het UWV melden. Dit moet op dezelfde dag, afhankelijk van de vorstnorm:

  • vóór 9.00 uur (vorstnorm A en E)
  • vóór 11.00 uur (vorstnorm B,C en D)

U gebruikt hiervoor het bouwspecifieke meldingsformulier (klik hier).

Is de norm gehaald?

Op de website van Bouwend Nederland kunt u direct zien of en welke Vorst-WW norm is gehaald. Deze informatie kunt u gebruiken bij het invullen van het UWV meldingsformulier. De beknopte weerverletinformatie op basis van plaats of postcode is zichtbaar in het algemeen weeroverzicht (klik hier).

Uitgebreidere informatie is zichtbaar nadat u op deze pagina op de groene knop ‘uitgebreid bouwweer’ klikt (deze knop is enkel zichtbaar indien u bent ingelogd!). U krijgt daarmee toegang tot de uitgebreide weerinformatie, waaronder de weertabellen. U hebt dan ook de mogelijkheid om per project onwerkbare dagenrapporten aan te maken of e-mailalerts te ontvangen met de (vorst)waarnemingen om 7:32 uur en 10:32 uur.

Bent u niet ingelogd op de website? Dan vindt u beknopte weerinformatie ook vóór de login op onze homepage onder ‘meer weer (klik hier)’. U heeft dan echter niet de mogelijkheid voor de e-mailalerts, de rapporten en de overige uitgebreide bouwweertabellen.

Welke weerstations worden gebruikt voor het bepalen van de norm?

De meting van het KNMI-weerstation in het postcodegebied waar de werknemer werkzaam is of zou zijn, is bepalend voor het vaststellen van een vorstnorm. Op onze website vindt u een overzicht van deze weerstations per postcodegebied (klik hier). Het uitgebreide bouwweer selecteert automatisch het bij de postcode horende station voor de vorst-WW waarnemingen.

Vooruitkijken naar de komende (vorst)dagen

Met het Uitgebreid Bouwweer van Bouwend Nederland (klik hier) kunt u voor de komende vijf dagen zien of én welke vorst-WW normen mogelijk worden gehaald. Dit geeft u de mogelijkheid te schuiven met werkzaamheden en hiermee rekening te houden bij het inzetten van personeel. Bent u ingelogd? Dan hebt u ook hier extra mogelijkheden. Zo kunt u per project de weerafhankelijke werkzaamheden selecteren en nog niet benoemde eigen werkzaamheden zelf aanmaken.

Aanvragen Vorst-WW

U moet vanaf de eerste vorstdag elke vorstdag melden bij het UWV. Er hoeft geen sprake te zijn van een aansluitende periode van 5 dagen. Alle vorstdagen gedurende de winterperiode 2018-2019 tellen mee voor het eigen risico. Wanneer uw medewerkers vanwege vorst of ten gevolge van vorst meer dan 5 dagen niet hebben gewerkt, naar huis zijn gestuurd en u aan alle andere voorwaarden voldoet, kunt u een aanvraagformulier WW-uitkering wegens onwerkbaar weer indienen bij het UWV.

Waar kan ik meer informatie vinden over de Vorst-WW regeling?

Op de website van Bouwend Nederland kunt u op de pagina Vorst-WW regeling 2018-2019 (klik hier) alles lezen over deze regeling. Hier vindt u ook veelgestelde vragen met bijbehorende antwoorden.

Handleiding uitgebreid bouwweer

De vernieuwde weerapplicatie biedt meer mogelijkheden en door het aanmaken van projecten ziet u in één oogopslag of het weer roet in het eten gooit. Wij begrijpen dat een verandering altijd even wennen is en adviseren u dan ook om de handleiding bij de hulpfunctie in de applicatie te bekijken. Ook de YouTube tutorial maakt u wegwijs in het Uitgebreide Bouwweer.

Komt u er niet uit of heeft u vragen over het Uitgebreid Bouwweer? Schroom dan niet en neem contact op met voordeel@bouwendnederland.nl of bel naar 079 3 252 2166.


CAO, ARBEIDSVOORWAARDEN- EN VERHOUDINGEN

Over de auteur

R.M.H. (Roeland) Contzé

Manager Ledenvoordelen

Contactpersoon bij dit bericht

Elize Benard

Adviseur Dienstverlening Binnendienst