BNR Bouwmeesters: vastgoedvernieuwers

Door Redactie Bouwmeesters , 31 januari 2019

BNR Bouwmeesters: vastgoedvernieuwers

Fijner werken in ‘smart buildings’ en in je huis blijven wonen nadat het is verkocht. Concepten waar we volgens de oprichters van Behouden Huis en Healthy Workers straks niet meer van opkijken. In de uitzending van maandag 28 januari gaat Bouwmeesters met deze vastgoedvernieuwers in gesprek. Hoe zien zij de toekomst? 

Te gast:

Bob Rebel, oprichter en algemeen directeur van Behouden Huis;

en

Boy Lokhoff, CEO en oprichter van Healthy Workers.

Rondvraag

De uitzending start met het bouwnieuws van de gasten. Bob Rebel koos voor het bericht dat woningen 30% duurder zijn geworden sinds de crisis: “Dit is om twee redenen interessant: ten eerste laat het zien dat vastgoed waardevast is, de prijs herstelt zich altijd. Ten tweede zie je dat woningen in steden jaarlijks meer groeien dan elders.” Boy Lokhoff ging voor het bericht dat de bouw, ondanks personeelstekort en stijgende kosten, blijft groeien: “Dat is goed nieuws voor ons! Er gaan dus nog veel kantoren worden gebouwd, waar wij onze technologie in kwijt kunnen.”

Behouden Huis

Je huis verkopen en er voor niets blijven wonen; bij Behouden Huis krijgen senioren dat voor elkaar. Oprichter Bob Rebel noemt het een sympathiek verdienmodel: “Wij kopen woningen van senioren op voor 80% van de waarde. Vervolgens keren wij die waarde als aanvulling op hun pensioen uit tot hun honderdste levensjaar. Onze klanten betalen verder niets.” Rebel bemachtigde met zijn bedrijf een plek op de lijst ‘Jonge talenten 2019 van het FD.

Erfenis

Erfgenamen zien volgens Rebel de deal van Behouden Huis soms niet zitten: “Gelukkig zien we toch dat de meeste mensen liever een goed leven voor hun ouders hebben dan een grote erfenis. Natuurlijk snappen wij het als er moet worden overlegd. We proberen daar mee te helpen.”

De nabestaanden hoeven zich volgens Rebel geen zorgen te maken dat ze geld mislopen: “We hebben twee soorten uitkeringen. Als er erfgenamen zijn, krijgen die het restant van de uitkering zodra iemand overlijdt voor zijn honderdste. Als er geen erfgenamen zijn, keren we niets uit, maar kunnen de senioren zelf voor een hoger maandbedrag kiezen,” aldus Rebel. De vastgoedhandelaar deed het idee voor zijn onderneming op in het buitenland: “In Engeland en Frankrijk is dit concept al heel normaal.”

Healthy Workers

Ook in het onderhoud van vastgoed wordt er druk geïnnoveerd. Boy Lokhoff richtte het bedrijf Healthy Workers op. “Wij zorgen ervoor dat het welzijn van werknemers in gebouwen wordt verbeterd. Aan de hand van data maken we inzichtelijk wat pijnpunten zijn, zodat die informatie mee kan worden genomen naar volgende projecten,” licht Lokhoff toe. De data laten per verdieping zien waar de problematiek uit bestaat, maar er zijn volgens hem ook universele problemen: “Herrie is de meest voorkomende klacht, evenals temperatuur.”

Smart Buildings

Lokhoff haalde het afgelopen jaar ruim ‘1,5 miljoen euro op bij bouw- en vastgoedbedrijven om Healthy Workers verder te kunnen ontwikkelen. Grote ontwikkelaars als Dura Vermeer zien strategische voordelen in de diensten die het bedrijf van Lokhoff aanbiedt. “Onze technologie kan ook worden ingezet door bijvoorbeeld vastgoedeigenaren die feedback willen van hun huurders. Het biedt projectontwikkelaars dus perspectief; ook nadat je een project hebt afgerond, kun je toegevoegde waarde blijven bieden,” aldus Lokhoff. Het resultaat zijn zogenoemde ‘smart buildings’, een trend in de huidige bouw- en vastgoedwereld. “Bouwen en beheren op basis van data is een thema dat je steeds vaker terug ziet komen,” bevestigt Lokhoff.

Gezondheid en duurzaamheid

Volgens Lokhoff gaat gezondheid een steeds grotere rol spelen in de vastgoedwereld. “In Amerika is dit al meer dan een trend, daar worden echte certificaten toegepast om te garanderen dat gebouwen gezond zijn.” Nederland volgt volgens de ondernemer snel: “Het zou ook gek zijn als dat niet zo was. Dan heb je een gebouw met allemaal sensoren; als gebruiker wil je daar een toegevoegde waarde aan ondervinden.”

Het andere grote thema in de vastgoedwereld is natuurlijk duurzaamheid. Toch speelt het bij Behouden Huis nog geen grote rol. Rebel: “Uiteindelijk zouden we er natuurlijk bij gebaat zijn om de woningen die we kopen, groener te maken. We zouden daar graag een financiële partner voor vinden, want onze klanten willen er nu nog niet voor betalen.” 

Luister hier de uitzending


ONDERNEMERSCHAP EN INNOVATIE

Over de auteur

Redactie Bouwmeesters