Veilig werken moet je wíllen

Door J. (Joost) Swaan , 07 februari 2019

Veilig werken moet je wíllen

Afdeling Midden-Holland liet zich woensdag 6 februari uitvoerig bijpraten over de veiligheid op de bouw tijdens de bijeenkomst bij Bouwmensen. Veiligheidsdeskundige Cyril Litjens hamerde op bewustwording en motivatie van binnenuit.

De boodschap over bewustwording van de noodzaak om veilig te werken is vaker verkondigd; het blijft verdraaid lastig om personeel van dat belang te doordringen. De bouw staat immers niet voor niets nog steeds in de top 3 van meest onveilige sectoren.
Maar Litjens, gecertificeerd arbeids- en veiligheidsdeskundige, had wel een aantal nuttige adviezen voor de leden die naar de themabijeenkomst in Hoofddorp waren gekomen. Hij gaf aan dat je veilig werken niet goed kunt afdwingen door belonen of te straffen, maar dat het vooral van binnenuit moet komen. Mensen moeten zelf veilig wíllen werken; omdat ze na het werk weer heelhuids naar huis willen, naar vrouw en kinderen.

Storytelling

De keet volhangen met posters is volgens de expert ook niet voldoende. Die innerlijke motivatie wakker je volgens hem het beste aan door gezamenlijk over het onderwerp te praten. En dan niet in de vorm van een college waarin het gebruik en het belang van bijvoorbeeld gehoorbeschermers wordt uitgelegd, maar door op de emotie in te spelen. Door mensen te laten vertellen wat de gehoorbeschadiging voor hun betekent, wat het ze kost, hoeveel spijt ze er van hebben dat ze de oordoppen of sound barriers niet hebben gebruikt. ‘Storytelling’ noemt Litjens dat. Belangrijk is om daar, ondanks hectiek en tijdsdruk van het werk, tijd en ruimte voor vrij te maken.

De bijeenkomst bij Bouwmensen was dan wel niet razend druk bezocht, de sfeer was uitstekend en de aanwezigen maakten er een interactieve sessie van. Wie de bijeenkomst heeft gemist en wel wat bewustwording kan gebruiken, kan altijd even een kijkje nemen op de website van Bewust Veilig werken.


VEILIGHEID OP DE BOUWPLAATS (ARBO)

Over de auteur

J. (Joost) Swaan

Verenigingsmanager afdeling Amsterdam