BENG brengt branches bijeen

Door V. (Vincent) Zijlstra , 18 februari 2019

BENG brengt branches bijeen

Het was een bijzondere bijeenkomst die de afdeling Het Gooi dinsdag 12 februari organiseerde. Naast bouwcollega’s uit Noord-West-Utrecht waren ook de installateurs uitgenodigd om te horen over BENG.

Bouwmensen Gooi en Vechtstreek was gastheer van de themabijeenkomst over de richtlijnen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen, in de volksmond BENG. Een bijzondere locatie want het opleidingsbedrijf in Bussum is één van de weinige in het land waar bouwers en installateurs onder één dak en in één praktijkruimte samenwerken. Niet verwonderlijk dus dat de installatiebranche was uitgenodigd voor deze themabijeenkomst. En dat Bouwmensendirecteur Richard Borst het belang van samenwerking tussen de twee beroepsgroepen bij het bijna energieneutraal bouwen benadrukte. Hij ging zelfs zover om te stellen dat in de toekomst de scheidslijn tussen de twee weleens zal kunnen verwateren en bouwers ook wat installatiewerk zullen gaan doen en andersom. Zo nauw verweven zijn de twee disciplines als het gaat om het realiseren van de BENG-eisen.

(tekst loopt door onder de foto)

Input opgepakt

Over BENG en die eisen zelf gaf Harm Valk een uitgebreide en verhelderende presentatie. De senior adviseur/partner bij Nieman Raadgevende Ingenieurs schetste de context, dat BENG voortvloeit uit het energie-akkoord en in feite een verbetering is van voorganger EPC. Hij gaf aan dat er inmiddels een feedbackmoment is geweest en dat de input vanuit de bouw nadrukkelijk is meegenomen in de eisen die in de BENG-richtlijnen zijn opgenomen.
Ook ging hij inhoudelijk in op de vraag hoe je als bouwers en installateurs die eisen kunt realiseren, hoe je energieneutraal kunt bouwen dus. Zo kwamen de ins en outs van isoleren aan bod en vertelde hij over het hoe en wat van warmteterugwinning.
Belangrijke informatie, want het BENG-moment is niet ver weg meer, meldde Valk. Vergunningsaanvragen voor woningen moeten per 1 januari 2020 voldoen aan de eisen voor BENG. Voor overheidsgebouwen geldt dat al voor dit jaar.

Met ruim vijftig deelnemers die allemaal enthousiast reageerden kan de afdeling Het Gooi terugkijken op een zeer geslaagde bijeenkomst.

De Themapagina van Bouwend Nederland biedt actuele BENG informatie, hulpmiddelen en publicaties om uw bedrijfsvoering ‘BENG-proof’ te maken. Klik hier om het aanbod te bekijken.

Klik hier om aan te melden voor de verdiepende training ‘Blijven Bouwen met BENG en MPG’.


ENERGIEZUINIGE BESTAANDE BOUW ENERGIEZUINIGE NIEUWBOUW: BENG

Over de auteur

V. (Vincent) Zijlstra

Adviseur Onderwijs & Arbeidsmarkt