Succesvolle kennismaking studenten met bouw

Door Vera van Rossem , 19 februari 2019

Succesvolle kennismaking studenten met bouw

Bouwend Nederland heeft vrijdag 250 HBO-studenten bouwkunde van de Hogeschool Rotterdam en de Haagse Hogeschool in contact gebracht met acht bouwbedrijven en ze kennis laten maken met de veelzijdigheid van de bouw. Op de bijeenkomst ‘BuildYourFuture’ bij de TU in Delft stelden acht bouwbedrijven zich eerst met een pitch van twee minuten aan de studenten voor om ze vervolgens twee vraagstukken uit de praktijk voor te leggen.

Na het startsignaal stormden de studenten op de bouwbedrijven af en kozen voor het vraagstuk die het beste aansloot bij hun interesses. Vervolgens werkten zo’n 15 studenten in een workshop van één uur samen aan een casus om zo aan een reëel project of probleem uit de praktijk te werken. Diverse onderwerpen en beroepen kwamen hierbij aan bod: BIM, transformatie, verplaatsen van historische objecten, nieuwbouw, duurzaamheid, renovatie, circulair bouwen, woningtekorten en nog veel meer. Op deze manier maakten studenten kennis met de vele functies, mogelijkheden en facetten van de bouw en maakten de bouwbedrijven kennis met de veelzijdigheid en maatschappelijke betrokkenheid van de studenten.

Beter beeld van werken in de bouw

De studenten gaven in de terugkoppeling duidelijk aan een beter beeld te hebben gekregen van wat het werken in de bouw nu écht inhoudt, welke maatschappelijke ontwikkelingen er gaande zijn en welke invloed dat heeft op de bebouwde omgeving. Tevens merkten ze op dat de beroepen van nu hard aan het veranderen zijn en er over vier jaar misschien wel heel anders uit zullen zien.

Najaar infra editie

De bouwbedrijven Stout, Visser&Smit Bouw, Qbuild, Bresser, ERA Contour, Heijmans, Heembouw en Giesbers Rotterdam waren bij deze geslaagde dag betrokken en Bouwend Nederland gaat deze dag volgend jaar zeker weer organiseren! In het najaar volgt de infra editie en dan worden alle studenten Civiele techniek en Ruimtelijke ordening uit de Randstad uitgenodigd.

Je gaat het maken

Klik hier voor meer informatie over de instroomactiviteiten van Bouwend Nederland. Studenten en jongeren gaan voor meer informatie naar jegaathetmaken.nl.


ONDERWIJS EN OPLEIDING INSTROOMCAMPAGNE INSTROOM

Over de auteur

V. (Vera) van Rossem

Beleidsadviseur Onderwijs en Arbeidsmarkt Randstad Zuid