Staatssecretaris Van Ark ontvangt eerste exemplaar Taal Voor de Bouw

Door Redactie, 25 februari 2019

Staatssecretaris Van Ark ontvangt eerste exemplaar Taal Voor de Bouw

Staatssecretaris Tamara van Ark (SZW) heeft het eerste exemplaar van het boek Taal voor de Bouw in ontvangst genomen van Bouwend Nederland-voorzitter Maxime Verhagen. Op de Regiodag van Bouwend Nederland Oost in Omnisport Apeldoorn presenteerde Verhagen het nieuwe praktijkwerkboek. Hierin is een leermethode ontwikkeld om de taal op de bouwplaats te leren voor mensen die het Nederlands en benodigde vakjargon nog niet voldoende machtig zijn.

“Wij maken van taal een springplank, in plaats van een struikelblok,” zei Verhagen. “We hebben echt iedereen nodig in onze branche om te blijven bouwen. Dit praktijkwerkboek met woorden en begrippen voor de bouwvakker helpt zowel opleiders als werknemers om de stap naar werk kleiner te maken, en de veiligheid en onderling begrip te vergroten.”

Taal voor de Bouw is geschreven door Herman Rouwenhorst en ondersteund door de landelijke campagne van Bouwend Nederland. Ook Bouwend Nederland Oost en statushouders hielpen mee bij de totstandkoming.

Overbrengen en delen van kennis en vaardigheden

Het boek is met werkgevers ontwikkeld. Zij willen investeren in zowel het overbrengen als delen van kennis en vaardigheden. Met mensen die het Nederlands nog niet machtig zijn, of laaggeletterden, gaat dat soms nog stroef. Daarbij is de bouw een sector waar het kennen van je vakjargon niet alleen het werk beter maakt, maar ook nog eens noodzakelijk is voor de bouw.
Uniek aan Taal voor de Bouw is dat het uitgaat van just-in-time leren. Dit helpt werkgevers om efficiënt mensen mee te nemen in het leerproces omdat precies op het juiste moment de benodigde kennis opgedaan wordt. Wanneer de kennis nodig is kan het met deze methode niet alleen direct gevonden en geleerd worden, maar ook gelijk toegepast worden.

Verhagen noemt het “zonde als een grote groep mensen door gebrek aan taalkennis niet aan de slag komt.” Hij benadrukt daarbij dat de opgaves voor woningen, verduurzaming en goede infrastructuur groot zijn. Wil de branche die ambities halen dan is het belangrijk dat meer mensen worden aangetrokken en behouden voor de sector. Maar ook voor mensen zelf betekent een baan meer dan werk alleen. “Met dit boek kunnen we dus niet alleen verder bouwen aan Nederland, maar ook bouwen aan de toekomst van mensen.”

Meer informatie

Voor meer informatie over het boek kunt u contact opnemen met Anne de Jonge.

Je gaat het maken

Klik hier voor meer informatie over de instroomactiviteiten van Bouwend Nederland. Studenten en jongeren gaan voor meer informatie naar jegaathetmaken.nl.


BLIJVEN INVESTEREN IN ONTWIKKELEN (BIO) INSTROOMCAMPAGNE INSTROOM

Contactpersoon bij dit bericht

Anne de Jonge

Adviseur Onderwijs & Arbeidsmarkt Regio Oost