Honderd jaar vernieuwen | Column Richard Visser

Door Redactie, 05 maart 2019

Honderd jaar vernieuwen | Column Richard Visser

Bouwbedrijf Veldman vierde het afgelopen jaar een jubileum: al meer dan honderd jaar bouwen we rondom het Groningse Uithuizermeeden. We kijken terug op honderd hele mooie jaren, maar de toekomst is net zo belangrijk. Toen ik in 1995 als zestienjarige hier begon te werken, werd ik al gestimuleerd om over die toekomst na te denken. Doorleren. Ontwikkelen. Tien jaar later vroeg Koos Veldman me of ik het bedrijf ooit wilde overnemen en inmiddels zijn we compagnons.

In 2005 verklaarde iedereen me voor gek dat ik in het bedrijf stapte tijdens de bouwcrisis, maar we richtten (en richten) ons vol op onderhoud en renovatie. Vanaf 2012 kregen we door de aardbevingsschade zelfs méér werk. En nu staan we voor nieuwe uitdagingen. Duurzaamheid is belangrijk en luchtdicht bouwen wordt straks waarschijnlijk verplicht. Daar kun je op gaan wachten óf nu alvast op inspringen.

Wij werken sinds kort bijvoorbeeld met een nieuw bouwsysteem: Hemsec SIP’s. Dit zijn uit Engeland geïmporteerde, met PUR ingespoten, constructieve panelen. De panelen zijn isolerend en zeer geschikt voor luchtdicht bouwen. De panelen, in verschillende diktes, zijn daarnaast zo licht dat je een woning met twee personen in elkaar zet. En - niet onbelangrijk hier in het aardbevingsgebied - het materiaal is heel stevig. In Engeland en Amerika gebruikt men deze bouwmethode op plekken met extreme weersomstandigheden.

De afgelopen jaren werd in onze regio nauwelijks gebouwd. Dat verandert nu, door nieuw ontwikkelde bouwmethodes die aardbevingen wél doorstaan. Men kijkt weer met vertrouwen naar de toekomst. Net als wij.

Richard Visser
Mede-eigenaar Bouwbedrijf Veldman, Uithuizermeeden