Lente-akkoord reactie op BENG-eisen

Door Edgar van Niekerk , 28 februari 2019

Lente-akkoord reactie op BENG-eisen

Vanaf 2020 gelden er BENG-eisen voor nieuwbouwwoningen. Op de concepteisen konden belanghebbenden tot 2 maart reageren via de internetconsultatie Wijzigingen Bouwbesluit 2012 BENG 2020. De Lente-akkoord partijen, waaronder Bouwend Nederland, hebben gezamenlijk een reactie ingediend.

De vier brancheverenigingen (AEDES, Bouwend Nederland,NEPRON, NVB Bouw) waren in eerste instantie verbaasd over de hoogte van de eerste BENG-eis. De afgelopen drie maanden hebben wij bij verschillende woningtypen onderzoek laten doen naar de uitwerkingen van de BENG-eisen. Uit dit onderzoek blijkt dat BENG 1 (2018) totaal niet te vergelijken is met de BENG 1 uit 2015. Qua inhoud niet, en ook niet qua getalswaarde.

De Lente-akkoord partijen houden vast aan de ambitie om nieuwbouw bijna energieneutraal dan wel energieleverend te maken. In plaats van het aanscherpen van de eerste BENG eis stellen we voor om de vangnet-eisen voor de warmtedoorgangscoëfficiënt voor het raam en voor de kierdichtheid aan te scherpen. Deze aanscherpingen kunnen ervoor zorgen dat de eerste BENG-eis anders gaat werken dan iedereen vooraf had gedacht. BENG-1 is dan alleen kritisch voor woningen waarvan de gebouwvorm of bouwmassa flink afwijkt. Ook stellen we voor om bij PEF uit te gaan van de reële waarde. Hiermee worden de eisen voor nieuwbouwwoningen ambitieuzer dan in het concept advies van het ministerie, met meer wooncomfort, minder energieverlies en een lagere energierekening.

De vier Lente-akkoord partijen signaleren in totaal 8 knelpunten bij de invoering van de BENG-eisen. In hun reactie op de internetconsultatie geven ze het ministerie gericht advies voor de aanpassing van de BENG-eisen, en ook van het voorliggende Bouwbesluit.

Lees hier de volledige reactie en adviezen van de Lente-akkoordpartijen op de internetconsultatie

Meer leren over BENG? Volg de Training blijven bouwen met BENG en MPG

Wilt u voorbereid zijn op de invoering van de BENG-eisen per 1-1-2020? 
Voor alle nieuwbouw, woningbouw en utiliteit, geldt dat aanvragen van een omgevingsvergunning vanaf 1 januari 2020 moeten voldoen aan de BENG eisen. Voor overheidsgebouwen zelfs al vanaf 1 januari 2019. Maar wat houdt dit precies in en wat verandert er dan voor jou? In deze training wordt dit je haarfijn uitgelegd.  Klik hier voor meer informatie over de training 'Blijven Bouwen met MPG en BENG van Bouwend Nederland Academy.

De eerst volgende trainingen zijn op


Kijk voor meer informatie over BENG ook eens op ook onze themapagina
www.bouwendnederland.nl/beng


DUURZAAMHEID

Over de auteur

E.J. (Edgar) van Niekerk

Beleidsadviseur Marktaangelegenheden

Contactpersoon bij dit bericht

Bouwend Nederland Advies

advies@bouwendnederland.nl, 079 - 3 252 250