Ondernemers spannen zich in voor gezonde inframarkt

Door Redactie, 02 april 2019

Ondernemers spannen zich in voor gezonde inframarkt

Een toekomstbestendige, regionale inframarkt. Dat is het doel van Infraplatform Oost. Op 24 januari formuleerden infraondernemers samen hun visie op recente ontwikkelingen en de bijdrages van overheid en de bedrijven aan de inframarkt van de toekomst. "Mooi om te zien hoe iedereen buiten de kaders van zijn eigen bedrijf durfde te kijken en voortvarend oplossingen bedacht in het belang van de hele sector."

Meer dan de bouw is de infrasector voor haar opdrachten afhankelijk van gemeenten, provincie en Rijkswaterstaat. "We hebben die overheden dus hard nodig. Het is slim om dan te formuleren wat je van hen verwacht, wat je zelf te bieden hebt en hoe je de samenwerking verder kunt stimuleren en verbeteren", zegt Johran Willegers, adviseur Markt & Overheid van Bouwend Nederland Regio Oost. "Daarnaast formuleert de visie waar we als sector staan en wat - letterlijk - onze weg is."

Update

Om antwoord te krijgen op die vragen organiseerde Bouwend Nederland een bijeenkomst op het regiokantoor in Apeldoorn. Willegers: "Twee jaar geleden ontwikkelden we een document over aanbestedingsbeleid, uitnodigingsbeleid en Social Return on Investment (SROI). Maar inmiddels worden andere onderwerpen ook steeds belangrijker en was het tijd om de huidige flipover te actualiseren." Zo'n 35 infrabedrijven lieten daarom hun licht schijnen op de onderwerpen veiligheid, circulariteit en human capital - een bredere kijk op Social Return on Investment.

Sociaal

"Veiligheid zit nog steeds in de concurrentiesfeer en dat willen we veranderen. Bij het onderwerp circulariteit werd duidelijk dat overheden innovaties verder kunnen stimuleren en de markt al aan de voorkant van het traject kunnen betrekken. Dat gebeurt gelukkig ook steeds vaker. De markt moet op haar beurt transparant zijn in wat ze kan leveren", ligt Willegers de onderwerpen toe. "Met het onderwerp human capital kijken we breder naar wat ondernemers sociaal kunnen betekenen. De SROI-verplichting vinden we achterhaald in de huidige arbeidsmarkt. Ondertussen zie je dat ondernemers zelf veel energie steken in (om)scholing van personeel, investeringen in vakscholen en zelfs het aanleren van de taal aan statushouders. Wij zouden willen dat de SROI een breder maatwerkinstrument wordt, waar zulke initiatieven ook onder vallen. Ondernemers zijn zeer bereid om zich graag samen met de gemeenten in te spannen om de juiste mensen op de juiste werkplek te krijgen."

Samen een betere markt

De discussie leverde vellen vol input op. Willegers verwerkt de uitkomsten momenteel in een overzichtelijke flipover, die over een paar weken besproken wordt met het bestuur van het Infraplatform, de lidbedrijven en vervolgens ook met de overheden. "Ik vond het mooi om te zien hoe ondernemers in complete openheid met elkaar spraken. Het ging er niet om wat voor een bepaald bedrijf het komende jaar toevallig gunstig zou zijn, maar iedereen dacht mee over een lange termijnvisie om de complete inframarkt beter te maken."


INFRAMARKT

Contactpersoon bij dit bericht

Johran Willegers

Adviseur markt & overheid Regio Oost