“Wij maken Nederland mooier”

Door Redactie, 08 april 2019

“Wij maken Nederland mooier”

Met de aanschaf van een baggermolentje in 1951 door Willem Verboon, zodat hij sloten en vaarten kon baggeren, was Verboon Maasland een feit. Van zijn acht kinderen, die allemaal bij het bedrijf hebben gewerkt, zijn vier zoons verder gegaan. Zij hebben de werkzaamheden uitgebreid met allround grond-, weg en waterwerk. Inmiddels staat de derde generatie, negen neven, aan het roer en staat de vierde generatie al klaar om mee te draaien. Verboon Maasland is met recht een familiebedrijf. Harry Verboon: “Mijn opa begon in zijn eentje en deed voornamelijk handwerk, bijna 70 jaar later werken er zo’n 55 mensen bij ons bedrijf. Dat is wel iets om trots op te zijn.”

“Wij zijn gespecialiseerd in veelzijdigheid”, aldus Verboon, directeur en één van de neven die meedraait bij Verboon Maasland. “Wij zijn nog steeds echte baggeraars, maar daarnaast doen we andere werkzaamheden, zoals (natuur technisch) grondverzet, kadeverbeteringen, bodemsaneringen en het ontgraven van bouwkuipen. De uitbreiding van de werkzaamheden ging in de loop der jaren vanzelf. Niet alleen werken we met moderne grondverzetmachines, wij zijn ook nog in het bezit van twee draglines, die zie je nauwelijks meer. Vrijwel overal wordt met hydraulische graafmachines (HGM’s) gewerkt. Vergis je overigens niet, onze draglines zijn zeker niet ouderwets. Ze zijn bijvoorbeeld voorzien van DGPS plaatsbepaling en we hebben er zelfs een roterende grijper voor ontwikkeld, de Rotograb. Het grote voordeel ten opzichte van de HGM is veel meer bereik. De dragline is echt een meerwaarde bij het uitgraven van een diepe bouwkuip.”

Vogeleilanden

Zoals gezegd zijn de werkzaamheden van Verboon Maasland divers. Een bijzonder project noemen? Dat vindt Verboon lastig. “Juist omdat ze zo verschillend zijn, is ieder project uniek. Kadeverbeteringen bijvoorbeeld, zijn projecten die vaak divers zijn in werkzaamheden. Voor het Hoogheemraadschap van Rijnland hebben we onder meer de Kadeverbetering Vriezekoopsepolder bij Leimuiden uitgevoerd. Het ging om zeven kilometer kade waarbij ruim 50.000 m3 klei is geleverd en verwerkt, maar waar we ook 1.200 m¹ damwanden en beschoeiingen en 30.000 ton steenbestorting hebben aangebracht en een wegreconstructie uitgevoerd. In het centrum van Leiden hebben wij de ronde bouwkuip voor de diepste parkeergarage van Nederland, 60 meter diameter en 24 meter diepte, ontgraven en de uitkomende 60.000 m3 grond zonder hinder buiten de stad gebracht. Iets totaal anders zijn de vogeleilanden die we op dit moment aanleggen in de Grevelingen, speciaal voor de kustvogels. Dit is natuurbehoud, compleet anders dan een bouwkuip voor een garage of een tunnel als de Rotterdamsebaan of Rijnlandroute, maar ook erg leuk om te doen.”

Blauwalg

“In de Krimpenerwaard en omgeving wordt momenteel in opdracht van Groenalliantie Midden Holland een recreatiegebied uit de jaren 70 heringericht, meer naar de huidige eisen. Zo wordt de surfplas geschikt gemaakt als zwemplas, waarbij ook het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard betrokken is. Omdat er veel last van blauwalg is in de zomer, gaan wij een zandlaag bovenop de bodem aanbrengen, zodat de voedingsrijke bodem wordt afgesloten en er geen blauwalg meer ontstaat. Bij zo’n project zijn dagelijks zo’n acht mensen bezig. ”

Statushouders

Over personeel heeft Verboon Maasland zeker geen klagen. “Niet alleen onze projecten zijn veelzijdig, onze mensen zijn dat ook. Ze zijn echt allround. De grootste uitdaging vandaag de dag is toch wel nieuwe, jonge mensen binnenkrijgen. De jeugd wordt op school verteld dat ze zo lang mogelijk door moeten leren. De groep die met de handen wil werken, wordt steeds kleiner en die handen hebben we juist zo hard nodig. We hebben nu twee uit Eritrea gevluchte statushouders bij ons werken. Het is voor beide partijen tot nu toe een succes. Zij leren beter integreren, leren het vak en als het meezit blijven ze bij ons werken. Ze zijn hartstikke enthousiast, maar dat geldt ook voor mijn mensen. Ze vinden het prettig met ze werken.”

Dankbaar

Logisch dat Harry trots is, op het bedrijf dat ooit is gestart door zijn opa. “Ik weet niet beter dan dat ik voor een familiebedrijf werk. Het bevalt mij prima. Ik durf wel te stellen dat mijn collega’s zich ook wel een beetje een Verboon voelen. Dat blijkt wel uit de waslijst van vijfentwintig- en veertigjarige jubilea. En tevreden opdrachtgevers, daar doe je het voor. Wij krijgen vaak teruggekoppeld dat ze het fijn werken vinden met ons. Door onze deskundigheid en omdat er geen klachten uit de omgeving komen. Ja, dan ben ik echt trots. Het klinkt een beetje als een dooddoener, maar met ons werk maken wij Nederland elke dag een beetje mooier, dat maakt dit werk zo leuk en dankbaar.”


ONDERNEMERSCHAP EN INNOVATIE