DigiDealGO versnelt innovatie in bouwketen

Door Redactie, 11 april 2019

DigiDealGO versnelt innovatie in bouwketen

Snel en slim digitale informatie delen, verstevigt samenwerking en ondersteunt innovatief denken en werken in de bouw. Bouwend Nederland bekrachtigt op 11 april daarom met ruim dertig andere organisaties op de werkconferentie ‘Twee jaar Bouwagenda’ de DigiDeal voor de Gebouwde Omgeving (DigiDealGO).

Bouwbedrijven werken met verschillende digitale systemen. En die systemen praten niet altijd met elkaar. Het komt voor dat bouwers zelf gegevens over moeten tikken of noodgedwongen met twee schermen werken, omdat anders informatie niet kan worden benut. De DigiDealGO komt hier met een oplossing voor. Deze inefficiƫnte manier van werken wordt verleden tijd dankzij de afspraken die gemaakt zijn in de DigiDealGO.

Data-uitwisseling

Bouwend Nederland is volgens voorzitter Maxime Verhagen blij met de ontwikkeling: “Veel partijen in de bouwketen investeren al jaren in digitalisering. Waar zij steeds meer tegen aan lopen, is de onmogelijkheid om data in de keten uit te kunnen wisselen. De DigiDealGO gaat dat mogelijk maken. Onder meer met afspraken over standaarden. Met die set afspraken kunnen opdrachtgevers, opdrachtnemers en overheid initiatieven ontwikkelen om de vloeiende uitwisseling van bestaande data mogelijk te maken. Daarmee geven we een impuls aan slimme en innovatieve oplossingen in onze sector.”

De uitwerking van de DigiDealGO gebeurt vanuit het Digiteam en wordt aangestuurd vanuit de Bouw Digitaliserings Raad (BDR, voortgekomen uit de Bouw Informatie Raad en de kerncoalitie). Daarin is de gehele sector vertegenwoordigd. Het Digiteam staat onder voorzitterschap van Richard Tieskens en faciliteert en coƶrdineert de activiteiten van de DigiDealGO.

Bekijk hier een schematische uitwerking van de DigiDealGo »

Aanbrengen van overzicht en samenhang

DigiDealGO staat volgens Tieskens voor sectorbrede afspraken over de uitwisseling, eigenaarschap en organisatie van data en informatie in de bouw: “Die maken het mogelijk om alle gegevens rondom het bouwproces digitaal in de keten te ontsluiten.” Essentie van de aanpak is dat gebruik wordt gemaakt van reeds bestaande en toekomstige digitaliseringsinitiatieven in de sector. DigiDealGO is gericht op het aanbrengen van overzicht en samenhang in de vorm van zogenaamde versnellingsprojecten.

Kijk voor meer informatie op de website van DigiDealGO »


AANBESTEDEN EN CONTRACTEREN KETENSAMENWERKING INFORMATISERING VAN DE BOUWKETEN BEVORDEREN KETENSAMENWERKING ONDERNEMERSCHAP EN INNOVATIE