Kijkje in de toekomst voor afdeling Midden-Holland

Door J. (Joost) Swaan , 11 april 2019

Kijkje in de toekomst voor afdeling Midden-Holland

Met futurist/trendwatcher Richard van Hooijdonk had afdeling Midden-Holland een prikkelende spreker in huis gehaald voor de ledenbijeenkomst van woensdag 10 april. Aanhaken bij ontwikkelingen want later inhalen gaat niet, was de boodschap.

Papa’s Beach House in Hoofddorp was de lekker relaxte locatie die afdeling Midden-Holland had uitgezocht voor de eerste ledenbijeenkomst van het jaar. Maar het verhaal van de enthousiaste spreker Richard van Hooijdonk zal de aanwezigen niet echt een superrustig gevoel hebben gegeven. De futurist/trendwatcher schetste de toekomst van het bedrijfsleven in het algemeen, en de bouw in het bijzonder.

De robots komen

Om bij te kunnen blijven bij alle technologische ontwikkelingen, zoals robotisering, zullen bedrijven moeten veranderen; ook in de bouw. Zo noemde hij het voorbeeld van de metselaar. “Een beroep dat er over tien jaar niet meer is, overgenomen door robots”, is zijn overtuiging.
Niet alleen traditioneel bouwen zal veranderen, ook gebouwen zelf. Dat worden Smart Buildings, barstensvol technologie, elektronica en sensoren. Om met die ontwikkeling te kunnen meegaan en zulke gebouwen te kunnen leveren, ontkomen traditionele bouwbedrijven er niet aan om te gaan samenwerken met startups, universiteiten en andere innovatieve bedrijven.

(tekst loopt door onder de afbeelding)

Videootje huren?

Innoveren om niet achter te blijven dus. Ook als je nog niet 100% gelooft in die ontwikkelingen. Van Hooijdonk illustreerde dat met het verhaal van Blockbuster Video Stores. Het grootste videoverhuurbedrijf van Amerika zei vijftien jaar geleden tegen het nietige Netflix niet te geloven in streaming van films. “Daarvoor zijn de verbindingen te traag”, was het argument. Inmiddels bestaat Blockbuster ’niet meer en is Netflix niet meer weg te denken in het gemiddelde huishouden. Moraal van het verhaal, technologische ontwikkelingen kunnen veel sneller gaan dan je denkt of verwacht; ze negeren kan behoorlijk riskant zijn. De futurist adviseerde bouwbedrijven om als bedrijfsleiding vooral ook een jong iemand op de brug te zetten om de koers van het bedrijf mede te bepalen.
De bouwers van Midden-Holland-leden vonden de kijk in de toekomst erg boeiend maar ook wel een beetje griezelig. “Ja, zulke ontwikkelingen komen er aan. En ja, daar moeten we wel wat mee. Maar wat? En hoe?”

Nabije toekomst

De futurist was niet de enige die een kijkje in de toekomst gaf. Voorafgaand aan het verhaal van Van Hooijdonk gaf voorzitter Kees Vermeulen nog een korte presentatie over de planning voor 2019. Zo staat er voor 19 juni een themabijeenkomst gepland die in het teken staat van Kwaliteitsborging. Daarna gaat het bestuur inventariseren wat voor thema’s er later in het jaar nog aan de orde kunnen komen.
Alles bij elkaar leverde de bijeenkomst ruim voldoende stof tot napraten op tijdens de gezellig borrel.  


ONDERNEMERSCHAP EN INNOVATIE

Over de auteur

J. (Joost) Swaan

Verenigingsmanager afdeling Amsterdam