Bier en Bouwlogistiek, daar draaide het om bij ledenbijeenkomst van de Afdeling Amsterdam, pal voor Pasen.

Door J. (Joost) Swaan , 19 april 2019

Bier en Bouwlogistiek, daar draaide het om bij ledenbijeenkomst van de Afdeling Amsterdam, pal voor Pasen.

De stemming zat er goed in op de bijeenkomst van afdeling Amsterdam woensdag 17 april. De spectaculaire overwinning van Ajax in Turijn was daar niet vreemd aan uiteraard. En ook de locatie en het programma droegen een stevig steentje bij. Meer dan 35 leden kregen een rondleiding bij de Heineken Experience en verzamelden zich vervolgens in de Molenzolder.

In de als bruin café ingerichte vergaderruimte gaf Walther Ploos van Amstel een lezing over bouwlogistiek. De lector City Logistics aan de Hogeschool van Amsterdam legde de Bouwend Nederland-leden een interessante vraag voor; “Hoeveel procent van alle verkeer in Amsterdam bestaat uit bezorgdiensten, denken jullie?” Het juiste antwoord bleek 4% te zijn en dat is aanzienlijk lager dan alle aanwezigen hadden ingeschat. Grootste ’boosdoeners’ zijn horeca en bouw, zo wijzen onderzoeken uit.
Dat kan anders, aldus Walther Ploos van Amstel. En het is ook verstandig om daar als branche goed over na te denken. De verkeersdruk is zo hoog en veroorzaakt zoveel problemen dat het niet anders kan dan dat er maatregelen genomen gaan worden. Denk aan emissievrije zones, waar bouwverkeer alleen met elektrische (bestel)auto’s mag komen bijvoorbeeld. Of andere beperkende maatregelen. Uiteraard is het beter om als branche zelf na te denken over oplossingen dan geconfronteerd te worden met onpraktische beslissingen en verplichtingen.


Overigs is het volgens Walther niet zo dat alleen het drukke autoverkeer voor veel fijnstof zorgt; onderzoekers hebben in autoluwe en autovrije zones waar veel fietsverkeer is, ook verrassend veel fijnstof in de lucht gemeten. Oorzaak: de slijtage van de rubber fietsbanden. In het kader van de Green Deal Zero Emission Stadslogistiek (ZES) stelde Ploos van Amstel voor om met Bouwend Nederland een pilot in Amsterdam op te zetten. Binnenkort worden de agenda’s hiervoor getrokken!

Na de leuke en verhelderende lezing van Ploos van Amstel was er nog tijd voor borrel en buffet en napraten over logistiek en filosoferen over de kansen van Ajax in de halve finale. Kortom, een geslaagde ledenbijeenkomst.


LOGISTIEK IN DE BOUW

Over de auteur

J. (Joost) Swaan

Verenigingsmanager afdeling Amsterdam