Vertrouw op stadsbouwer bij verdichting

Door Redactie Bouwmeesters , 02 mei 2019

Vertrouw op stadsbouwer bij verdichting

Hoogbouw in de binnenstad staat of valt met overleg. Manager Roel van Veen van VORM betrekt omwonenden, college-bouwers en ambtenaren bij de planning, maar niets is zeker. Niet iedereen is deskundig en daarom moet er worden vertrouwd op kennis van bouwprofessionals. 

“Je kan niet zonder goed overleg binnenstedelijk aan de slag”, stelt Roel van Veen van bouwonderneming VORM. Dit bedrijf heeft veel ervaring bij hoogbouw in dicht stedelijk gebied. Voorbeelden hiervan vinden we bij Amstelkwartier het project ‘STATE’, aan de andere kant van het IJ het project ‘BOLD’ en in de Houthavens bij Amsterdam. Daar realiseert VORM een aantal projecten, waaronder Nieuw Amsterdams Wonen, een appartementencomplex. “Dat is een bouwlocatie met weinig ruimte waar veel tegelijkertijd gebeurt. De Houthavens zijn een nieuw bouwterrein dat straks vol ligt met grachten. De gemeente is nu druk met bruggen aanleggen en grachten graven, terwijl er vijf bouwbedrijven aan het werk zijn. Daarbij moet je ook rekening houden met de aanwezige Infrastructuur van al opgeleverde panden”, vertelt de manager die veel overlegt met de collega-bouwbedrijven en de gemeente.

Vooruitkijken

Dat het lastig plannen is met zoveel betrokken partijen, beaamt Van Veen. Hij wijst er op dat dit komt doordat je bij dit soort projecten drie tot vier jaar moet vooruitkijken: “Probleem is dat je eenvoudigweg niet alles kan voorzien. En wees nu eerlijk, wie weet wat er de komende vier jaar gaat gebeuren? Zodra een bouwer vertraging oploopt, of juist voorloopt op zijn eigen planning, maakt dat het totaalplaatje anders. Daar is lastig op te sturen!”

Van Veen benadrukt dat bij binnenstedelijk bouwen veel deskundigheid komt kijken en dat het voor gemeenten een goede zaak is om te vertrouwen op de ervaring van bouwers: “Het mooiste is als je mensen bij de gemeente hebt, die gelijk begrijpen wat bouwers bedoelen. Dat is niet altijd zo. Dat is jammer, want als je elkaar beter begrijpt, kom je sneller tot een goede oplossing. Gelukkig komen we er altijd goed met de gemeente uit.”

Buren

Behalve met de gemeente, heb je bij binnenstedelijk bouwen ook te maken met buren. Dat kunnen dus in het geval van de Houthavens andere bouwers zijn, maar ook omwonenden. Van Veen halt het voorbeeld aan van BOLD aan de andere kant van het IJ in Amsterdam. Daar realiseert VORM een woontoren van zeventig meter hoog pal naast een gloednieuw gebouw van de universiteit. De andere buur is een hotel en congrescentrum in aanbouw. Ook hier is het puzzelen met de ruimte. Van Veen: “Daar is niet de meest ideale volgorde van bouwen aangehouden, maar dat is gewoon niet anders. Gelukkig heeft de universiteit begrip voor de situatie en denken ze mee”, vertelt Van Veen.

Veiligheid

Om zeker te zijn dat er echt niets mis kan gaan, neemt VORM extra maatregelen. Zo zwaaien er geen kranen boven de hoofden van de studenten, maar wordt er gewerkt met hydraulische ladders die bekistingen verticaal omhoog tillen. Dit sluit het risico uit dat er iets buiten de bouwplaats naar beneden kan vallen op openbaar terrein. Daarnaast probeert VORM het bouwverkeer te beperken en zo min mogelijk zwaar vrachtverkeer in te zetten. “Buiten de stad hebben we een opslagdepot voor bouwmaterialen en die brengen we in kleine beetjes naar de bouwplaats. Dit zorgt ervoor dat bouwmaterialen just in time geleverd worden en er geen bouwterrein onnodig in beslag genomen wordt door opslag”, aldus de manager.

Veiligheid heeft extra de aandacht bij het project STATE, omdat de werkzaamheden dicht op een belangrijke verkeersroute voor fietsers plaats vinden. “Daar hebben we samen met de stad Amsterdam gekeken naar een alternatief. Uiteindelijk was de gemeente blij met de door ons aangedragen nieuwe route van het fietspad. Die bleek gunstiger voor de fietser, terwijl het ons er vooral omging dat die jonge mensen geen onnodig risico liepen door bouwverkeer”, vertelt Van Veen. De extra investeringen neemt de bedrijfsleider voor lief: “Veiligheid gaat voor alles. Daarvan ziet iedereen het belang in. Ook vanuit de gemeente denken mensen positief met ons mee.”

Nieuwsgierig

Van Veen denkt dat goed overleg ook draagvlak versterkt bij omwonenden: “Als je goed uitlegt wat je doet en bijvoorbeeld vertelt dat je het bouwverkeer zo veel als mogelijk wil beperken, hebben mensen begrip voor de situatie. Vaak zijn mensen ook nieuwsgierig en nemen ze een kijkje als er een grote kraan aan de slag gaat. Er wordt uiteindelijk toch gewerkt aan iets dat hun stadsdeel mooier maakt.” 


MARKT

Over de auteur

Redactie Bouwmeesters