Eureka!Cup 2019 Onderzoek! Ontdek! Onderneem!

Door Yvonne de Rijck , 17 mei 2019

Eureka!Cup 2019 Onderzoek! Ontdek! Onderneem!

De Eureka!Cup is een ontwerpwedstrijd waarbij bedrijven realistische en technische vragen uitzetten die jongeren in de leeftijd van 12 tot 15 jaar (leerjaar 1, 2 en 3 havo/vwo) beantwoorden door middel van onderzoek en het ontwerpen van een prototype. Donderdag 16 mei was de finaledag waarop 1200 leerlingen verdeeld over verschillende groepen hun oplossingen aan de opdrachtgever (bedrijf) presenteerden.

In opdracht van Bouwend Nederland is er door vele scholieren een schoolgebouw ontworpen dat bestendig is tegen veranderingen in de toekomst. Denk hierbij aan daling van aantal scholieren, en verandering van functie. Hoe denk je nu dan na over duurzaamheid, welke materialen gebruik je, wat kan worden hergebruikt? En ook welke nieuwste technieken verwerk je in het ontwerp. Dus kortweg: ”Ontwerp digitaal een school die toekomstbestendig is. De school is duurzaam en circulair gebouwd, kan in de toekomst een andere functie vervullen én is voorzien van de nieuwste technologieën”.

Deelnemers

In totaal 20 groepen hebben hun beste eindresultaat gepresenteerd aan een jury bestaande uit experts van Bouwend Nederland, waarbij gekeken werd naar het prototype (het eindresultaat) en het proces. Daarnaast moesten de groepen laten zien hoe de samenwerking in praktijk gaat door een opdracht uit te voeren.

Winnaars

Juryleden Jeroen Eijkelenboom en Mark Ammerlaan van EraContour, Taco Bresser van Bresser Bouw, Alex Vijverberg van Van Hattum en Blankevoort, Rob van Bekkum van Hertzinger, Frank Fiers van Civilion en een aantal vrijwilligers van TUe hebben fantastische inhoudelijke presentaties gehoord, waaruit blijkt dat de leerlingen op internet onder andere duurzame materialen en constructies hebben geraadpleegd. Zelfs architecten en bouwers zijn benaderd om tot het uiteindelijke ontwerp te komen. De prototypes varieerden van 2D tot 3D ontwerpen en van maquettes tot apps. Leerlingen van het Wartburg College Guido de Bres en van SG Gomarus, Johanna, Lourens, Ardy & Nora, wonnen met hun ontwerp 'De Windroos' de hoofdprijs voor het beste proces en de beste inhoud.

Mooi is om te zien dat dames niet onder doen ten opzichte van de heren. We hopen dan ook dan ook van harte dat de enthousiaste winnaars en deelnemers met plezier terug denken aan deze dag en in de toekomst door deze ervaring kiezen voor de bouw.

Je gaat het maken in de bouw & infra

Ga voor meer informatie over de instroomactiviteiten van Bouwend Nederland naar jegaathetmaken.nl.


ONDERWIJS EN OPLEIDING INSTROOMCAMPAGNE INSTROOM

Over de auteur

Y. (Yvonne) de Rijck

Beleidsmedewerker Techniek