Afdeling IJmond-Kennemerland op sleeptouw langs de IJ-oevers

Door Jan Overtoom , 20 mei 2019

Afdeling IJmond-Kennemerland op sleeptouw langs de IJ-oevers

Een leuk, gezellig en zelfs enerverend uitje beleefde de leden van afdeling IJmond-Kennemerland donderdag 16 mei op de wateren van Amsterdam.
 

Even leek de architectuurvaart op het IJ al na vijf minuten in het water te vallen. De elektrische sloep die de leden van afdeling IJmond-Kennemerland langs bouwkundige hoogtepunten moest varen, gaf midden op het IJ de geest. Geen slagzij gelukkig maar het was wel even spannend om rond te dobberen met het vaartuig met de onheilspellende naam ‘De Tijd Zal Het Leren’. De in allerijl opgetrommelde sleepboot Bravoure schoot echter te hulp. Langs eyecatchers als Amsterdam Tower en Eye werd de sloep naar het Westerdok gesleept waar een andere rondvaartboot klaarlag. Zo kon de architectuurvaart langs onder andere Pontsteigergebouw en Houthavens alsnog worden voltooid.

(de tekst loopt door onder de foto)

Nieuw en oud

De rederij had nog een extraatje in petto voor de bouwers en infrabouwers. Om het leed te verzachten voer de sloep nog langs het nieuwe, in aanbouw zijnde hoofdkantoor van bol.com. Een indrukwekkende bouw waar bijna net zoveel staal in wordt verwerkt als in de Eiffeltoren. En een indrukwekkende bouwplaats met wel vier mega-bouwkranen.
Via onder meer de Brouwersgracht en de Korte Prinsengracht deden de leden van IJmond-Kennemerland ook nog een stukje Oud-Amsterdam. Een feest der herkenning voor sommigen die daar in het verleden nog wel wat werken hadden uitgevoerd. Uiteraard maakte dat de tongen los, werden er anekdotes verteld en werd de situatie van vroeger vergeleken met de huidige tijd waar de flink toegenomen regeldruk het bouwen aan de gracht tot een heel ander verhaal maakt dan destijds.

(de tekst loopt door onder de foto)

 

Het plezierige en enerverende uitje werd afgesloten bij het industriƫle restaurant Stork, met een hapje en een drankje. Een woord van waardering van de voorzitter dat het toch geweldig is dat flink wat leden van de afdeling ondanks de drukte en hectiek van nu, tijd hadden vrijgemaakt voor een ongedwongen donderdagmiddag op het IJ.Over de auteur

Jan Overtoom

Regiomanager Randstad Noord van Bouwend Nederland